torstaina, heinäkuuta 01, 2010

Tiivistetysti

Täällä on harvemmin tullut käsitelty yksittäisten poliitikkojen blogeja, mutta nyt tehdään niin. Tämän pian päättyvän ydinvoimalalupafarssin ytimen tiivistää Satu Hassi (vihr.):

Kaiken kaikkiaan ydinvoimalupien valmistelu ja päätöksenteko on ollut uskomaton farssi. Ministeriössä asian valmistelua johtaa jäävi virkamies. Vaikka oikeuskansleri toteaa hänet jääviksi, prosessi jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tulevia sähkön kulutusarvioita paisutellaan jotta papereista ei avoimesti näkyisi että uudet ydinvoimalat tulevat tuottamaan sähköä vientiin. Sähkömarkkinaselvityksiä arvostellut tutkija saa rapsut työnantajaltaan, valtion laitokselta. Eduskunnan asiantunjakäsittely vedetään läpi poikkeuksellisen nopeasti, jotta päätös saadaan nuijittua ennen syksyä jolloin olisi enää puoli vuotta eduskuntavaaleihin. Eduskunta kokoontuu poikkeuksellisesti istuntoon heinäkuun alussa. Eduskunnnan pääkäsittelyvaliokunnan puheenjohtaja on toisten ydinvoimaluvan hakijafirman osakasyhtiön hallituksen jäsen.
Tuohon voi lisätä vielä sen, että kukaan ei todellisuudessa tiedä paljonko ydinvoimafirmat ovat käyttäneet erilaisten välikäsien kautta tai muuten vaalirahaa.

Meillä ei Suomessa oikein ole mitään syytä arvostella muita maita siitä, millaiseen jamaan ovat demokratiansa saattaneet.

4 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Eduskunnan ydinvoimamyönteisin kansanedustaja on Tuulikki Ukkola (kok), hän olisi myöntamässä luvat peräti neljälle (4) ydinvoimalalle.

Hänen puheenvuoronsa Eduskunnassa oli niin OMG/WTF että lensin takamukselleni pelkästä kuuntelusta
""Minä haluan kysyä sitä, onko nyt oikein se, että Greenpeace tekee järjetöntä työtä tuolla ulkopuolella, pyytää, että lähetetään vastalauseita kansanedustajille, ja aikoo vielä lyödä meidän äänestäjien nimetkin johonkin ihmeelliseen itsekkyyden muistomerkkiin, joka tällä hetkellä minun käsitykseni mukaan on näkyvissä tuolla Eduskuntatalon edessä. Haluanko minä nimeni tämmöiseen muistomerkkiin? Eikö minulla ole oikeus sanoa, että ei kiitos, minä en halua siihen nimeäni? Meidän kaikkien, jotka äänestämme ydinvoiman puolesta, pitäisi ehdottomasti kieltää tämmöiset muistomerkit."

Koko idioottimaisen lätinän voi lukea tuolta:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_75_2010_vp_2_123_123_p.shtml

Hirlii kirjoitti...

Vihreät olisivat myös voineet valita toisin ja erota hallituksesta. Jolloin hallitus olisi pitänyt rakentaa uudestaan ja tämä ydinvoimala-keskustelu olisi siirtynyt.

Kyllä näitä eduskuntakeskusteluja kannattaa todenteolla seurata aina silloin tällöin. Järkyttäviä juttuja saa kuulla, hirvittää ihan minkälaisissa käsissä tämän maan asiat ovatkaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Halo Efekti,
Kuuntelin Ukkolan puheen, joka oli sangen mielenkiintoinen höpinä. Häntä ei näyttänyt kiinnostavan varsinaisesti itse asia, vaan Greenpeacen mainostaminen. Paitsi, että hänen mielestään sitä ydinvoimaa pitäisi pistää tulemaan vielä lisää. Näkemyksessä ei ole oikeasti päätä eikä häntää.

Hirlii,
Vihreiden painoarvo ei näissä tastoissa nyt riittänyt ja valinta hallitukseen jäämisestä näkyy tehdyn jo ennalta. Ilmeisesti sillä haetaan jotain uskottavuutta, mutta onkohan se tuon hinnan väärti. Vihreät pohtinevat tätä keskenään. Siis sitä, että he ovat osa maan historian ydinvoimamyönteisntä hallitusta.

Periaatteessa tuossa olisi voinut käydä niinkin, että jos Vihreät olisivat lähteneet, niin hallitusta olisi täydennetty pikavauhdilla yhdellä kepulaisella ja yhdellä kokoomuslaisella, jolloin hallituksen ei olisi tarvinnut erota (yksittäisten ministerien eron kohdalla ei hajoteta koko hallitusta, vain pääministerin vaihtuessa) ja silti eduskuntaenemmistö olisi ollut olemassa.

Hirlii kirjoitti...

Olet ehkä oikeassa, onneksi sentään esiintyivät tiukasti uusia ydinvoimalahankkeita vastaan.

Tämä on kokonaisuutena, valmisteluita myöten, alhaista toimintaa.