sunnuntaina, marraskuuta 25, 2007

Bali

Rannikkoa Balilla
Joulukuussa Indonesiassa Balilla alkaa maapallon kannalta hyvin merkityksellinen prosessi. Siellä neuvotellaan tiekartasta uuden ilmastosopimuksen aikaan saamiseksi. Tavoitteeksi on asetettu, että Kööpenhaminassa vuonna 2009 voitaisiin sopia ilmastomuutoksen hillinnästä Kioton sopimuksen umpeuduttua vuonna 2012.

Kuten kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on varoitellut, nyt on ihmiskunnan ryhdyttävä tositoimiin kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Niinikään jokin aika sitten raportoitiin siitä, että maailman kasvihuonekaasupäästöt ovat nyt uusissa ennätyslukemissa, vaikka hillintää onkin yritetty. On siis tehtävä lisää, koska tässä kysymyksessä luovuttaminen ei ole vaihtoehto.

Balilta alkavan prosessin keskeisiä tavoitteita on oikeastaan kolme:

- Suurimpien saastuttajamaiden kuten USA, Kiina, Intia, Australia jne. saaminen mukaan sopimukseen. Ilman näiden maiden sitouttamista samoihin pelisääntöihin muiden maiden kanssa, tavoitteita ei saavuteta ja taloudellisesti syntyy vapaamatkustajatilanteita, joissa jo valmiiksi rikkaat maat hyötyvät köyhempien vastuullisuudesta.

- Riittävän suurien päästöjen rajoitustavoitteiden asettaminen ja mekanismit niistä kiinni pitämiseksi. Tavoitteisiin ei nytkään ole päästy ja aika käy yksinkertaisesti vähiin.

- Kehitysmaiden mahdollisuuksien ja voimavarojen huomioiminen. Kehitysmailla on iso joukko sosiaalisia ongelmia ja niiden talouksien täytyy kasvaa. Köyhimmillä mailla ei ole samanlaisia voimavaroja globaalin ongelman torjumiseksi kuin rikkailla länsimailla. Siksi näiden maiden mahdollisuudet on otettava huomioon ja rikkaimpien (ja eniten saastuttavien) on panostettava jonkin verran enemmän päästöjen rajoittamiseen. Ilmastonmuutos ei ole alueellinen ongelma, vaan hyvin globaali.

* * *

EU on linjannut tavoitteitaan jo aikaisemmin ja niistä on ihan hyvä lähteä liikkeelle:

- Aloitetaan neuvottelut globaalista, vuoden 2012 jälkeistä aikaa koskevasta ilmastosopimuksesta. Nämä neuvottelut saadaan päätökseen viimeistään vuonna 2009.

- Kasvihuonekaasujen päästöt maailmassa saatava laskuun 10-15 vuoden kuluessa. Tämän jälkeen niiden on laskettava voimakkaasti.

- Kehittyneiden maiden ja niitä vastaavalla tasolla olevien maiden olisi vähennettävä päästöjään 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, jotta ne voisivat vähentää päästöjään 60-80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

- Edistyneiden kehitysmaiden on vähennettävä päästöjään vastuitaan ja valmiuksiaan vastaavasti kunnes maailmanlaajuinen sopimus saadaan valmiiksi.

- EU sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasujen päästöjä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

* * *

Balille on kokoontumassa noin 10 000 osallistujaa ja heistä neuvottelijoita on lähes 2500. Se on suuri joukko ihmisiä, joiden pitäisi pystyä sopimaan siitä miten uusi sopimus saadaan aikaiseksi.

Sen ei pitäisi olla järkeville ihmisille liian monimutkainen asia.

* * *


Kuvan lähde: Wikimedia Commons.

Ei kommentteja: