maanantaina, marraskuuta 05, 2007

Ulkoistettua demokratiaa

Aamun uutiset kertovat, että Jugendsalin käyttötarkoitus on jo päätetty ja ettei julkinen vastustus muuta asiaa mitenkään.

Kaupungin arvokiinteistöjä hallinnoiva Helsingin Leijona on pyytänyt kiinteistövirastolta vuokralle vanhaa pankkisalia ja Jugendsalia ensi vuoden alusta. Kiinteistöyhtiö voi päättää tilojen edelleenvuokraamisesta täysin itsenäisesti. Toimitusjohtaja Kari Tohmon mukaan Helsingin Leijonan ratkaisuja ohjaavat periaatteet on jo päätetty.

Hetkinen. Eikös kysymys ollutkaan siitä, että kaupunki haluaa elävöittää tietyn kaupungin osan toimintaa, eikä hoitaa kiinteistöyhtiön tarpeita?

Helsingin Leijona -yhtiö on perustettu syyskuussa ja sen osakepääomaksi on päätetty miljoona euroa. Sen hallinnoitavaksi annettujen kortteleiden arvoksi lasketaan 100 miljoonaa euroa ja korjausvastuuta on kertynyt 70 miljoonaa euroa. Yhtiö on siis uusi, mutta sinne on siirretty myös iso kasa vastuita valmiiksi.

Osakeyhtiöt ovat ihan hyvä keino hoitaa operatiivisia liikeasioita, koska se antaa mahdollisuuden tehdä liiketoimia tehokkaasti. Kun kyse on kaupunkikuvaan tai johonkin liiketoiminnan ulkopuolelle sijoittuvan asian (kuten arvokiinteistöön liittyvien esteettisten arvojen säilyttäminen) hoitaminen, osakeyhtiö ei ole välttämättä ensinkään oikea tapa tehdä asiaa.

Jos kaupunkikuvaan ja muuhun kuin liiketoimintaan liittyvää toiminta siirretään julkisen päätöksentekovallan ulkopuolelle, ulkoistetaan myös demokraattista päätöksentekoa. Tätä toimintaa on esiintynyt niin valtion kuin kuntienkin kohdalla viime aikoina. Ilmeisesti on koettu, että toimintaa on näppärä hoidella yhtiöillä, jotka sitten tuottavat jotain tai sitten ei. Samalla on kuitenkin suljettu silmät siltä ongelmalta, että yhtiöihin (joita ei demokratialla voida johtaa) siirtyy myös kansalaisten kannalta tärkeää päätöksentekoa.

Helsingin kaupungin tilojen vuokraamisesta päättää kiinteistövirasto ja se voi määritellä vuokrausehdot. Jugendsalin kohdalla kiinteistöviraston kehittämispäällikkö Harri Karppinen toimii Helsingin Leijona Oy:n hallituksen puheenjohtajana eli saman viraston virkamiehet käyttävät puhevaltaa pöydän molemmin puolin.

Ei kommentteja: