maanantaina, marraskuuta 19, 2007

IPCC

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkisti viikonloppuna vuoden neljännen raporttinsa, joka on yhteenveto vuoden aikaisemmista kolmesta raportista. Raportti sisältää yhteenvedon uusimmasta tieteellisestä tiedosta, joka koskee ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia.

130 maan edustajista koostuva paneeli kertoo, että ihmisen toiminta aiheuttaa lämpenemistä ja että kasvihuonekaasujen päästöjä on vähennettävä jyrkästi, jotta tulevilta uhkakuvilta kuten yhä yleisemmiltä helleaalloilta, jäätiköiden sulamiselta ja merenpinnan nousulta vältyttäisiin.

Raportin esitellyt YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi, että maailmanlaajuisen lämpenemisen mahdolliset vaikutukset ovat niin vakavat ja laajat, että vain kiireelliset globaaliset toimet tepsivät.

Vaihtoehto on inhimillisen kärsimyksen lisääntyminen monin eri tavoin ja eliölajien katoaminen maapallolta. Jos Etelämantereen ikijää sulaa, se saattaa nostaa merien pintaa kuudella metrillä. Tulva uhkaa siis maailman miljoonakaupunkeja, pienemmistä Helsingin kokoisia kaupungeista puhumattakaan.

IPCC:n suositukset menevät nyt hallitusten välisen konferenssin käsiteltäväksi ja oikeita toimenpiteitä kaivataan. Kyse on siis siitä, mitä tehdään 2012 päättyvän Kioton sopimuksen jälkeen.

Pelin henki on - tai ainakin pitäisi olla - se, että päästöjen rajoituksia täytyy tiukentaa edelleen ja Kioton sopimuksen vapaamatkustajat eli esimerkiksi USA, Kiina, Australia täytyy saada sopimuksiin mukaan.

Ei kommentteja: