tiistaina, marraskuuta 06, 2007

Taloussanomat vaihtaa formaattia

Kuten päivän uutiset tietävät, niin Taloussanomat siirtyy pelkästään verkkoihin. Paperinen lehti siis lopetetaan. Henkilökunta saa näillä näkymin pitää työpaikkansa ja uutisten mukaan päätös olisin toimitukselle enemmänkin helpottava. Helsingin Sanomista siirtyvä uusi päätoimittaja Juha-Pekka Raeste sanoo, että tavoitteena on Suomen paras taloustoimitus.

Linjaukset ovat tästä ajasta. Ensinnäkin talousuutisointi on kvartaalitaloudessa niin nopeasykkeistä ja samalla taustoittamista vaativaa, että paperinen vuorokauden viiveellä ilmestyvä lehti on väistämättä aina myöhässä. Verkko on todennäköisesti uutispuolella nimenomaan talousuutisoinnissa omimmillaan.

Toisaalta Raesteen kommentti kuvaa myös sitä, että toimituksen ja työtapojen laatu ratkaisee, ei se missä formaatissa teksti julkaistaan. Uutinen on siis enemmän kuin se muste, jolla se on painettu.

Toki päätöksellä on yksiselitteiset taloudelliset perusteet eli Taloussanomien paperiversio on tehnyt tappiota jatkuvasti ja tilaajamäärät laskeneet, kun samaan aikaan sekä kävijämäärät että verkkoversion mainostulot ovat olleet kasvussa. Nykyään verkkoversiota lukee huomattavasti useammat kuin paperia.

Senkin tämä paperisen julkaisumuodon lakkauttaminen osoittaa, ettei lehden poistuessa tarvitse osaavaa toimittajajoukkoa poistaa sen mukana. Myös verkkotoimitukset työllistävät.

* * *

Kuten Tuhat sanaa koostaa, ovat toimitukset tänään osoittaneet oman asenteensa - yhä edelleenkin - uutisointia ja nykymediaa kohtaan. Useimmin Taloussanomien uutinen on otsikoitu siten, että Taloussanomat lopettaa kuten sähköisessä mediassa pääasiassa toimiva Yle, joka kirjoittaa "Taloussanomat lopettaa ilmestymisen".

Tosin samaan halpaan otsikoinnissaan meni myös mediabloggaaja Kari Haakana.

Noh, tekevälle sattuu.

* * *

Tarkkaavaiset lukijan huomaavat myös se, että myös IT-Viikko lakkaa paperisena versiona, joten myös ICT-lehdistössä on siten pikapuolin yksi paperinen julkaisu vähemmän.

Ei kommentteja: