lauantaina, marraskuuta 17, 2007

Myrkynkylväjä

Tunnettehan työyhteisössä toimivan persoonallisuuden, jonka mukaan oikeastaan mikään mitä organisaatio tai sen pomot tekevät ei voi olla hyvää tai oikein ja hän myös sanoo sen aina ääneen kun tulee mieleen tai pelkästään osoittaa mieltään ilmeillään ja teoillaan, työtehosta on turha puhua. Myrkynkylväjä voi toiminnallaan myrkyttää koko yhteisön hengen.

Näin on nyt käymässä tehyläisille. Mahdollisesti riippumatta ihan siitä millaiseen sopuun palkoista ja muista asioita päästään, siis vaikka he saisivatkin 24%:n korotuksen palkkoihin. Ja se on tehyläisten oma vika.

Tehyläiset eivät ole maan ainoita sairaanhoitajia, vaan enemmistö sairaanhoitajista taitaa edelleen kuulua jo sopimuksen tehneisiin kunta-alan liittoihin. Neuvotteluissa Tehy on kuitenkin esittänyt, että mahdolliset suuremmat kuoppakorotukset pitää maksaa vain tehyläisille.

Yleinen sääntö on ollut se, että palkkaa maksetaan tyetehtävien ja niiden vaativuuden mukaan, ei sen perusteella mihin liittoon kuuluu. Järjestösota siis kytee kunta-alalla ja se on vaarassa siirtyä myös työpaikoille.

* * *

Lisäksi tämä Tehyn työtaistelu on politisoitu joko tahallaan tai väistämättä.

On populismia väittää, että hallituksen potilasturvallisuuslain muutos, jolla Tehyläiset voidaan kutsua myös työtaistelun aikana töihin turvaamaan ihmishenkiä, murentaisi lakkoa tai olisi ollut vältettävissä jollain taikatempulla. Tehy itse valitsi työtaistelukeinon, joka ei sivistyneelle yhteiskunnalle jättänyt vaihtoehtoa.

Sopimukset tekee kuntatyönantaja ja lähtökohtaisesti laskun maksavat kunnat. Valtio tilanteen ja tarpeen mukaan tukea kuntia tässä. Kaikki muut logiikat johtavat vain siihen, että edes taivas ei ole kattona. Populismia ja pikkupolitikointia on siis sekin, että nyt valtion pitäisi ilmoitella jotain rahasummia, jolla tämä asia voitaisiin hoitaa.

Hallitus taisi itseasiassa tehdä virheen siinä, että se julkisti budjetin yhteydessä 150 miljoonan euron erän käytettäväksi kunta-alan palkkojen korottamiseen eli palkkatasa-arvon tukemiseen. Sen olisi ilmeisesti kannattanut siirtää koko asia siihen, että sopimukset ovat kunnossa.

* * *

Sekin väite on populismia ja politikointia, että sairaanhoitajille joku olisi jossain vaalikampailun aikana luvannut 500 euron palkankorotuksia. Näin ei ole tapahtunut, vaikka esimerkiksi eduskunnassa sellaista väitettä eräiden henkilöiden suuhun pistetään jatkuvalla syötöllä.

Vaalikamppailun aikainen kysymys on koskenut naisvaltaisia aloja kokonaisuudessaan, ei pelkästään sairaanhoitajia ja aikatauluista ei ole silloin ollut mitään puhetta. Miksi siis kaikki pitäisi toteutta nyt heti ja pelkästään sairaanhoitajille? Ja sitä paitsi, myös nykyinen oppositio vastasi "kyllä" toimittajan esittämään kysymykseen.

* * *

Ansaitsevatko sairaanhoitajat reippaan kuoppakorotuksen palkkoihinsa? Kyllä. Heidän työnsä on tärkeää ja varsinkin tulevaisuudessa kun palveluiden tarve kasvaa voimakkaasti.

Palkka on arvostuksen ohella tärkeä elementti siinä, että alalle saadaan työvoimaa myös tulevaisuudessa. Myrkyn kylväminen alalla taas tuhoaa imagoa.

Toivottavasti olen väärässä siinä, mitä tämä Tehyn joukkoirtisanoutumiseen perustuva työtaistelu työilmapiirille tarkoittaa.

* * *

Taloudellinen ilmapiirimme on nyt muuttumassa eli suhdanteet ovat jämähtäneet huippukohtaansa eli kohtuullisella todennäköisyydellä talouden käyrät kääntyvät näinä aikoina laskuun.

Se yhdistettynä kunta-alan muutenkin suuriin palkankorotuksiin tarkoittaa sitä, että kuntarakenteen rakennemuutos kiihtyy ja vauhdilla. Kuntaliitoksia ja palvelurakenteen muutoksia on tulossa rajulla kädellä eli palveluita ulkoistetaan ja ostetaan markkinoilta. Hampaat siinäkin kiristyvät yhdeltä jos toiselta.

Vaihtoehto joissain kunnissa saattaa olla yksinkertaisesti konkurssi.

Myös talous on mielialatoimintaa eli myrkyn kylväminen voi tuottaa epävarmuutta myös sillä saralla.

* * *

Tehy-näytelmä on kokonaisuudessaan vastenmielinen näytelmä, katsoi sitä mistä kulmasta tahansa.

Ei kommentteja: