maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Ilmastosta vaaliteema

Australialaiset ovat osoittaneet mieltään ilmaston puolesta ja vaatineet maan ilmastopolitiikkaan muutosta. Australia on yksi niistä maista, jotka eivät ole mukana Kioton sopimuksessa.

Mielenosoittajien mukaan Australian kasvihuonekaasupäästöjä pitäisi vähentää 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Tilanne liittyy siihen, että Australiassa järjestetään parlamenttivaalit marraskuun 24. päivä. Pelin henki on se, että vallassa olevat konservatiivit ovat sitoneet Kioton sopimukseen liittymisen muutamien muiden maiden (Kiina, Intia jne.) liittymiseen ja oppositiossa oleva työväenpuolue liittää Australian ilmastosopimukseen. Työväenpuolueen tavoitteena on vähentää Autstralian ilmastopäästöjä 60 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Niin sitä pitää. Australia on yksi maailman suurimmista kasvihuonekaasujen päästäjistä, jos koko maan päästöt lasketaan asukaslukuun verrattuna ja maa kärsii kuivuudesta.

Jos ilmastonmuutoksesta australialaiset ottavat todellisen vaaliteeman ja oikeasti pyrkivät muuttamaan politiikkaansa kestävän kehityksen tielle, olisi maailmassa otettu yksi askel oikeaan suuntaan. Ihan siis riippumatta siitä kuka vaalit voittaa ja kuka ei, voi tietysti mennä niinkin, että mikäli politiikan analyytikot saavat päähänsä, että ilmastonmuutos ratkaisee jotkut vaalit, on myös politiikan myötäiltävä sitä. Tai sitten ei.

Kansalaisilla voi ilmastonmuutoskysymyksissä olla itseasiassa merkittävä rooli, koska poliitikot tuntuvat kautta maailman olevan vähemmän valmiita väistämättömään muutokseen kuin kansalaiset.

Ei kommentteja: