tiistaina, marraskuuta 27, 2007

Extrat nurkkaan

Ensin siirryttiin digitelkkariin ja pistettiin kansakunta ostamaan digibokseja ja lisää kaukosäätimiä, kaapelitalouksien osalta jopa turhaan. Marraskuun alun uutisten mukaan yli 50000 taloutta on irtisanonut tv-luvan ja Ylen mukaan tämä johtuu tekstitysongelmista,
Yle kun on ottanut käyttöön edistyksellisen tekniikan, joka ei sitten kaikissa hankituissa digibokseissa toiminutkaan.

Näin on kerrottu vai onkohan asia ihan mielipidekyselyllä selvitetty? Kenties. (Jos jollakulla on asiasta ajantasainen tieto, niin valistaminen on sallittua).

Siispä he sitten päättivät lakkauttaa yhden kanavan (nuorisokanavaksi tituleerattu Yle Extra) ja ryhtyä ajamaan ykköstä kahdella kanavalla, joista toisella Yle1 näkyy perinteisellä tekstitystekniikalla lähetettynä. Samassa meinasi päästä lakkautuslistalle ruotsinkielinen nuorisolle suunnattu radiokanava sekä puhekanavan Radio Peilin. Loogista?

Miksi muuten nuoriso tuntui olevan tappolistan kärjessä, se porukkahan ensimmäisenä on heittämässä telkkarin nurkkaan ja siirtyvän suoraan nettiin?

Radiokanavat loppupelissä säilyivät, mutta Extra sai lopetustuomion. Ohjelmakarttaa kun katsoo, niin eipä tuossa nyt suurta kulttuurivahinkoa päässyt tapahtumaan. Sinänsä operaatio on kaikkien digiuudistusten ideoiden vastaista, sillä uutta tarjontaahan tämän uudistuksen piti tuoda.

On luonnollista, että jos Ylen rahoituspohja rapisee, jotain on tehtävä. Mutta onkohan se nyt oikeasti niin, että tv-luvan irtisanomiset johtuvat pelkästään jonkun Ylen kanavan tekstitysongelmista? Kun tuota tarjontaa eri kanavilta loputtomine tositv-kilpailuineen, uusintoineen ja b-luokan uusintoineen katsoo, niin on helppo keksiä monia älyllisiä syitä jättää luvat maksamatta ja myydä töllötin kirpputorilla.

Koko digitv on hoidettu vähän niin ja näin, eikä se ole lunastanut niitä lupauksia sisältönsäkään puolesta mitä sille on asetettu.

Ylen teoria tekstityksistä tulee testatuksi livenä kun kaapelitalouksissa analogisen signaalin jakelu päättyy alkuvuodesta, jolloin viimeistenkin mohikaanien pitää hankkia uusi laatikko. Jos tv-luvan irtisanovien määrä jatkaa vain kasvuaan, olisi syytä etsiä ihan muista asioista kuin tekstityksistä.

Taitaa muuten olla niin, että Ylen nettipalvelut ovat sisällöltään hyödyllisempiä, käytännöllisempiä ja mielenkiintoisempia kuin televisiokanavat. Eikä niiden käyttöön tarvita edes lupaa.

Ei kommentteja: