lauantaina, marraskuuta 03, 2007

Presidentti

Puolueet ovat avaamassa perustuslakia. Presidentiin rooliin ja tehtäviin liittyviä kysymyksiä käsitellään siinä yhteydessä kuten presidentin valtaoikeuksia. Toisaalla on ehdotettu myös, että presidentin toimikautta lyhennettäisiin 4 vuoteen.

Kyllä. Presidentin valtaoikeuksia voidaan ihan hyvin karsia ja siirtyä yhä selkeämmin parlamentarismiin. Esimerkiksi EU-kokouksissa nyt vallitseva kahden lautasen syndrooma on lähtökohtaisesti hupaisa anekdootti, josta on hyvä päästä eroon ja sijoittaa EU-asiat yksiselitteisesti hallituksen vastuulle. Samoin esimerkiksi presidentin nimitysoikeutta voidaan karsia.

Nykymaailmassa ei oikeasti ole tarvetta vahvalle presidentille, vaan enemmänkin seremoniallinen rooli riittää. Presidentillä voi olla hyvinkin tärkeä tehtävä yhteiskunnan arvopohjaa ja moraalisia kysymyksiä luotaavana instituutiona. Operatiivisen vallan voi ihan hyvin antaa parlamentille ja sen luottamusta nauttivalle hallitukselle.

Samoin presidentin toimikautta voidaan ihan hyvin lyhentää neljään vuoteen ja rytmittää vaalit sopivaan tahtiin eduskuntavaalien kanssa.

Vaikka puolueet jostain tuon kaltaisesta pääsisivätkin sopuun ja päätökset voitaisiin tehdä vauhdikkaasti, on sitten eri asia miten kansakunnan päät saadaan käännettyä. Kansalaiset näkyvät kannattavan nykyistä kuusivuotista toimikautta ja arvattavasti myös valtaoikeuksien karsimiseen suhtaudutaan karsaasti. Nykyiset ja entiset presidentit luonnollisesti pitävät kiinni instituutionsa vallasta.

Tällaisissa asioissa kansakunta tuntuu olevan kovin konservatiivinen, vaikka parlamentarismi vahvistaisikin kansanvaltaa. Uskaltaako eduskunta käyttää kansalta saamaansa valtakirjaa ja vahvistaa kansan itsensä valtaa jopa vastoin gallupeilla mitattua mielipideilmastoa?

Tällaisissa asioissa kansanäänestykselle olisi käyttöä.

Ei kommentteja: