maanantaina, huhtikuuta 07, 2008

Jassoo

Olemmeko siis matkalla kiinalaiseen malliin?

Kansanedustajilta on HS:n toimesta kyselty mielipiteitä nettisensuurista. Jotkut pitävät suodatusjärjestelmää oikeusvaltion ideaa loukkaavana ja joillekin taas maistuisi myös laajempi ennakkosensurointi. Jotkut selvittäisivät nyt käytössä olevan lain perustuslaillisuuden.

Ennen kuin siellä Arkadianmäellä ryhdytään jälleen hutiloimaan kannattaa ottaa lusikka kauniiseen käteen ja pohtia asiaa laajemminkin. Kyse ei ole siitä, että "törkypornoon ja -väkivaltaan liittyviä ongelmia on yllin kyllin ilman sitäkin, että niitä pitää sananvapauden nimissä markkinoida netissä". Näin tyhmiä voi laukoa vain jos ei ymmärrä sananvapaudesta juuri mitään.

Eduskunnalta odotetaan tässä yhteydessä nyt sitä, että se edes vaivihkaa ymmärtäisi myöntää tehneensä aiemmin virheen. Toivottavasti se ei ole liian vaikeaa.

Pointti on siinäkin, että Suomen perustuslaki kieltää ennakkosensuurin. Ilmeisesti Kiinassa ja muissa ihmisoikeuksista vähemmän välittävissä maissa ei ole koko sanaa sanakirjassa.

Jos nykyistä ennakosensuuriin perustuvaa nettiliikenteen suodatusta viestinnän sisällön perusteella ryhdytään laajentamaa johonkin muualle, vakavana riskinä on yksinkertaisesti se, että suodatusta ryhdytään tekemään myös ihan mielipiteiden perusteella. Silloin kyse ei olisi enää laittomuuksista, vaan siitä mistä asiassa on Kiinassakin kyse.

Nykyinen lakikin muuten on ongelmallinen juuri siinä, miten mikäkin aineisto todetaan laittomaksi tai suodatettavaksi. Kyseisen päätöksen tekee poliisi, ei siis tuomioistuin. Eikä poliisia asiassa valvo käytännössä kukaan.

On harhaa kuvitella, että meillä Suomessa ei pystyttäisi rakentamaan järjestelmiä, jotka loukkaavat perustavaa laatua olevia ihmisoikeuksia. Kyllä pystytään ja on rakennettu, joten tällaisissa asioissa on parempi olla hereillä, kun ryhtyä näennäismoralistiksi.

Ei kommentteja: