torstaina, huhtikuuta 10, 2008

Uistelemaan pohjoisnavalle?

Pohjoisnapa saattaa sulaa tänä kesänä. Ajatus perustuu siihen, että viime kesä sulatti Jäämeren jääpeitettä ennätyksellisesti. Uutta jääpeitettä on viime talvena tullut tosin enemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta uusi jää ei ole tässä mielessä yhtä kestävää kuin vanha. vaikka Suomessa on ollut ennätyksellisen leuto talvi, muualla näin ei välttämättä ole ollut.

Jos siis kesästä tulee huomattavan lämmin kuten viime vuonna, rikotaan jälleen sulamisennätyksiä jäätiköillä. Kohta pääsee ihan veneellä pohjoisnavalle uistelemaan.

Tilanne ei ehkä ole ihan noin mullistava, sillä säätietelijät ovat ennakoineet kuluvasta vuodesta kylmempää kuin edellisestä. Syynä tähän on La Niña-ilmiö, joka on aiheuttanut esimerkiksi sen, että Kiinassa on ollut kylmin talvi sataan vuoteen.

Muualla maailmassa vallinneesta pakkasesta johtuen toivorikkaimmat ovat julistaneet ilmaston lämpenemisen päättyneeksi. Siihen riemuun ei kuitenkaan ole sen kummempaa syytä, sillä koko maapallon ilmastoon vaikuttavat El Niño- ja La Niña-ilmiöt heiluttelevat myös mittareita aikalailla vuosien välillä. Pitemmän aikavälin trendit ovat edelleen murheellisia.

Huolestuttavaa tässä kaikessa on se, että sulamisilmiöt voivat olla kiihtyviä eli tumma vesi kerää itseensä entistä enemmän lämpöä, se ei enää jäädy entiseen malliin uudelleen normaalissa vuoden kierrossa. Ja seuraavana kesänä tilanne sen kun pahenee.

Ainakin päällisin puolin myönteistä on se, että Etelämantereen ympäristössä on poikkeuksellisen paljon jäätä. Se tarkoittaa myös sitä, että jään kokonaispinta-ala maailmanlaajuisesti on keskimääräistä suurempi. Tosin, myös Etelemantereen jäätiköiden sulamista on ennakoitu...

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Monimutkaisella tavalla nämä täysin vastakkaiset ääri-ilmiöt (kuivuus/tulvat jne) liittyvät toisiinsa.

Katsos täältä mielenkiintoinen timeline

Vaiheinen kirjoitti...

Mielenkiintoinen tarkastelu. Täytyypä tutustua ajan kanssa.

Ilmaston ääriolosuhteet kietoutuvat toisiinsa monellakin tavalla, mutta yksi aspekti on se, että ääriolosuhteet vahvistuvat. Tai näin ainakin on spektuloitu.