torstaina, huhtikuuta 03, 2008

Ydinvoimateollisuus huijaa

Melkein meni uutisvirrassa tämä ohi, mutta Greenpeace paljasti Fortumin yhtiökokouksessa varsinaisen aprillipilan (joka ei itseasiassa edes naurata).

Viidennen ydinvoimalan aikaansaamat päästövähennykset ovat jäämässä kolmasosaan siitä, mitä suomalaisille on väitetty. Ja kun huomioidaan voimalaitoksen viivästyminen, niin päästövähennykset jäävät kymmenesosaan luvatusta. Greenpeace käyttää lähteenä energiateollisuuden omia tietoja.

Viidennen virheen osalta myös muut lupaukset taitavat jäädä lunastamatta (jos nyt edes sitä laitosta saavat edes valmiiksi). Rakennusurakat ovat valuneet ties minne ja muutenkin työllistävät vaikutukset ovat jäämässä puolitiehen, kustannussäästöistä puhumattakaan.

Ja samaan aikaan Suomeen puuhataan lisäydinvoimaloita. Fortum on toimittanut työ- ja elinkeinoministeriölle ympäristövaikutusten arviointiselostuksen Loviisan kolmannen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta. Sen mukaan Loviisan Hästholmenin saarelle voidaan rakentaa kolmas ydinvoimalayksikkö. Ja tämäkin laitos laitos ympäristövaikutusten arvion mukaan parantaisi työllisyyttä ja antaisi mammonaa ties kenelle.

No just. Eli seuraavaa ydinvoimalahakemusta tehdään täyttä häkää ja taas lupaillaan yhtä jos toista sinne ja tänne. Jos yhtään viidennen ydinvoimalan prosessia ja lupauksia muistelee, niin kannattaa samoin tein pistää kaikkiin lupauksiin ydinvoimateollisuuden liioittelulisä (oliskohan sopiva lukema jotain 50-70%). Luottaa niihin kertomuksiin ei juuri kannata.

Ei. Ydinvoima ei ole ratkaisu juuri mihinkään.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Bongasin saman uutisen Deliin. Kyllä sitä välillä (aika usein!) tuntee itsensä hyvin voimattomaksi tällaisen sumuttamisen suhteen. Yhdessä vaiheessa jaksoin räksyttää blogissa Arevan touhuja, mutta tuo ydinvoimalobbaus näkyy menevän yleisöön aivan täydestä.

Ärsyttävää huijausta on myös tuo energiayhtiöiden "viherpesu". Fortumkin on olevinaan niin ekoa, niin ekoa omilla sivuillaan, mutta samalla se on Suomen suurin saastuttaja.Linkkki
"Energiayhtiö Fortum Power and Heat päästää ilmaan yli 11 prosenttia kaikista Suomen hiilidioksidipäästöistä. 2006 sen hiilidioksidipäästöt olivat 7,7 miljoonaa tonnia. Koko Suomen hiilidioksidipäästöt olivat samana vuonna noin 67 miljoonaa tonnia, ja kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt 80 miljoonaa tonnia."

Vaiheinen kirjoitti...

Niipä. Ydinvoima-ja energiateollisuuden voimavarat kehittää erilaisia teorioita ja lobbausta ovat sellaisella tasolla, että mustan saa uskottavasti näyttämään valkoiselta. Esimerkiksi Fortum on hyvin kannattava yhtiö (tähän kait ne järjen valon tason ylittävät optiotkin perustuvat) ja sillä on pistää paukkuja kaikkeen mahdolliseen, jos vain on halua. Toki Fortum tekee oikeaakin ympäristöön liittyvää kehitystyötä, mutta volyymiin nähden mielestäni liian vähän ja varsinkin liian vähän Suomessa, missa Fortum näkyy keskittyvän vain ydinvoiman kehittelyyn.

Ja miksi? Siksi, että meillä Suomessa on riittävän lepsut poliitikot ja voimalla riittävän myönteiseksi muokattu yleinen mielipide.

Isot firmat ajat Suomeen useaakin ydinvoimalaa. Ei siksi, että Suomi niitä tarvitsisi, vaan siksi, että se on näille yhtiöille mahdollista.