torstaina, huhtikuuta 24, 2008

Pohjoinen

Ilmastonmuutoksen kohdalla turha optimismi on ilmeisesti todellakin turhaa. Nykyiset ilmastomallit eivät näköjään pysty ennustamaan arktisten alueiden jäätiköiden sulamisnopeutta. WWF:n raportin mukaan Grönlannin jäätiköt ja arktinen jääpeite ovat sulaneet paljon nopeammin kuin ilmastomallien perusteella on pystytty ennustamaan. Viime syyskuussa meren jääpeite oli 39 prosenttia vuosien 1979-2000 keskiarvoa pienempi.

Kyse ei ole mistään pikkujutusta, sillä aiempien IPCC:n arvioiden mukaan merenpinta voisi nousta yli 7 metriä, jos Grönlannin jäätiköt sulaisivat kokonaan.

Samaan sarjaan kuuluu uutinen siitä, että veden lämpötila Itämeressä on viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana kohonnut enemmän kuin missään muualla maapallolla. 64 meriekosysteemin tutkimuksessa todettiin, että viimeisen 25 vuoden aikana Itämeren lämpötila on noussut 1,35 celcius-astetta.

Eli nyt ei ole enää aikaa jäädä pohtimaan pikkunäppäriä intressejä tai höpöttämään siitä, ettei lopullista tietoa asiasta ole. Me tiedämme, että nyt on kiire ja ettei kyse ole pikkuasiasta. Me tiedämme myös mitä pitää tehdä, joten vain tahto ratkaisee ryhdymmekö toimiin.

Muutoksia on siis tulossa joka tapauksessa, mutta minkälaisia, siihen voimme vielä vaikuttaa.

Ei kommentteja: