keskiviikkona, huhtikuuta 09, 2008

Odotettavissa huonoja uutisia Itämereltä

Ensi kesästä taitaa tulla vähän toisenlaisten uutisten kesä ja ilmastonmuutos näyttää karvojaan.

Kun ainakin täällä etelässä on ollut meret jäättömiä, ovat rannatkin jääneet puhdistumatta osin levistä. Voi siis rannoilla olla varsin levärikasta. Tämä on pikkujuttu.

Myös sinileväkesästä on odotettavissa runsas. Näin ihan siksi, että jäättömän talven jäljiltä meri on ravinteikkaampi kuin muutoin olisi. Tämäkin on varsin tuttu riesa eli niitä levälauttoja on odotettavissa.

Lisää tulee. Viimeisen parin vuoden aikana Itämerelle pesiytynyt tuholainen eli amerikankampamaneetti on pystynyt talvehtimaan Itämerellä. Laji saalistaa tehokkaasti eläinplanktonia, kalojen mätiä ja poikasia.

Esimerkiksi Mustallamerellä se on aiheuttanut suurta tuhoa paikallisille kalakannoille syömällä kalojen käyttämää ravintoa, mätiä ja poikasia. Tämä onkin jo uudempi murhe, sillä kyseinen ongelma pureutuu ilmeisesti varsin lyhyellä aikavälillä suoraan kalastuselinkeinon kukkarolle koska se vaikuttaa välillisesti esimerkiksi petokalakantoihin. Tosin Itämeren lohi on jo ihan ryöstäkalastuksen ja tautien takia sukupuuton partaalle joutumassa. Ja kalastajat vain vaativat lisää kiintiöitä, joita poliitikot eivät uskalla olla antamatta, vaikka koko leikki on kohta loppu.

Amerikankampamaneettia ei voi torjua oikeastaan millään. Mustallemerelle vahingossa levinnyt toinen kampamaneettilaji on sen luontainen vihollinen ja voi rajata amerikankampamaneetin aiheuttamia tuhoja. Pitäisi siis hankkia toinenkin tulokaslaji Itämerelle, vaikka sen toiminnasta täällä pohjoisessa emme tiedä mitään.

Amerikankampamaneettikaan ei ole mistään pilvistä Itämerelle tupsahtanut, vaan se on seurausta mitä ilmeisimmin ihmisen toimista eli se on tullut laivojen painovesilasteissa. Ihmiselle amerikankampamaneetti ei ole sentään vaarallinen.

Niinpä. Eli Itämereltä on tulossa ensi kesänä todennäköisesti huonoja uutisia. Osa murheista on seurausta ilmastonmuutoksesta suoraan ja osa välillisesti. Kaikkinainen ravinteiden laskeminen Itämereen pitäisi kieltää, mutta selittelyksihän sekin asia on mennyt.

EDIT 8.7.2009
Suomen ympäristökeskuksen uusimpien tutkimusten mukaan Itämerellä ei ole pelättyjä amerikankampamaneetteja, vaan arktisia kampamaneetteja, jotka ovat varsin yleisiä pohjosilla vesillä.

Ei kommentteja: