tiistaina, huhtikuuta 15, 2008

Nettinaapurit

Noniin. Oikeus on sitten puhunut jälleen eli naapurin WLANilla ei sitten surffailla, vaikka naapuri olisi sen jättänytkin avoimeksi. Oikeuden päätöksestä on valitettu hoviin ja hyvä niin, koska asia ei ole ihan niin simppeli kuin voisi kuvitella.

On selvää ja luonnollista, että naapurin töpselistä ei sähköä noin vaan käydä nappaamassa tai naapurin haravaa pöllitä naapurin oven pielestä. Samalla tavalla on aika luonnollista ajatella ettei naapurin WLANiakaan käytetä tieten hyväkseen.

Pulma syntyy kahdesta asiasta. Ensinnäkin tietokoneet voivat kytkeytyä avoimiin verkkoihin automaattisesti, jos se on konfiguroitu tekemään niin. Ja kuinka moni kuluttajista välttämättä selvittelee miten ne WLANit on konfiguroitu? Moni ei edes pohdi koko asiaa.

Toinen pulma on se, että tiettävästi kaikki verkkoyhteyksiä toimittavat operaattorit suosittelevat ohjeistuksissaan vahvasti sitä, että WLAN-yhteydet salataan ja suojataan. Se vaatii nykyään vain hieman yhteyden konfigurointia annettujen ohjeiden mukaan ja on tietoturvan kannalta tärkeä toimenpide.

Vain tyhmä jättää suojauksen tekemättä tai se jätetään tekemättä tarkoituksella eli siksi että kuka tahansa voi käyttää verkkoyhteyttä avoimesti. Jälkimmäisessä tapauksessa urputus naapurin käytöstä on turhaa. Ensimmäisessä tyhmyyden ei tiettävästi pitäisi olla mikään selitys.

Jos kaupungilla kulkee WLANia ymmärtävän laitteen kanssa, huomaa kuinka paljon yksityisiä tai muita täysin avoimia verkkoja löytyy.

Nyt tuomio oli 6 päiväsakkoa lievästä luvattomasta käytöstä. Luvaton käyttö on lievä silloin kun se on vähäinen eikä ole omiaan aiheuttamaan merkittävää haittaa. Kaiketikaan 6 päiväsakkoa ei ole katastrofi, mutta kyse on myös periaatteesta.

Kokonaan toinen asia on se, jos joku murtaa WLANin suojaukset ja käyttää toisen verkkoa hyväkseen. Silloin on kyse ei voi olla vahingosta ja silloin murtaudutaan oikeasti jonnekin. Eikä välttämättä viattomissa tai hyvissä tarkoituksissa, joten silloin tuomarin nuijan pitääkin paukkua.

Eli hyvät ihmiset, pistäkää ne WLANinne salasanojen taakse, se on myös teidän etunne (tai ilmoittakaa, että verkkonne on avoin kaikille). Ja mikäli etten halua kateellisten naapureittenne nostavan ylimääräisiä kanteita, katsokaa miten ne tietsikat on konffattu. Sillä saattaa säästyä aivan joutavilta harmeilta tulevaisuudessa.

Em. keinoilla, yhteispelillä ja naapurisovulla tällaisiltakin kummallisuuksilta täällä meidän pikkuisessa lintukodossamme vältyttäisiin. Onkohan tässä jotakin erityisen vaikeaa?

Ei kommentteja: