torstaina, huhtikuuta 24, 2008

Painostusta

Yhdysvaltain ympäristöhallinnon (EPA) tutkijat kokevat joutuneensa sekä painostuksen että vääristelyn kohteeksi. Union of Concerned Scientists -niminen järjestö on lähettänyt kyselyn lähes 5500 EPA:n tutkijalle koskien poliittista painostusta. Yhteensä 1586 tutkijaa vastasi ja heistä 889 (eli n. 56% vastanneista) kertoi joutuneensa painostuksen kohteeksi viimeisen viiden vuoden aikana. Vanhemmat tutkijat kertoivat poliittisen painostuksen lisääntyneen viimeisinä vuosina.

Kuvioon liittyy myös selvää tietojen vääristämistä, tutkimustietojen valikoimista omien intressien mukaan sekä tarkoituksellista väärintulkintaa.

Kun tutkijoiden työ kohdistuu esimerkiksi vaarallisiin jätteisiin tai saastuneeseen pohjaveteen, tietojen vääristeleminen ja väärien johtopäätösten tekeminen saattaa hyvinkin olla terveydelle vaarallista.

Kun vääristelijöinä ovat poliitikot itse, on kyse jo varsinaisesta moraalittomuuden tilasta. Nykyään ympäristöviranomaisten työhön liittyy sivusta usein myös merkittäviä tai näkyviä taloudellisia arvoja, joten mikään hämmentävä uutinen ei ole kyseessä.

Mitenköhän asian laita on meillä Suomessa? Kas siinäpä vinkki jollekin tiedotusvälineelle, joka voisi niiden humpuukikyselyjen sijaan selvittää tätä asiaa.

Ei kommentteja: