lauantaina, toukokuuta 24, 2008

Anton Corbijn

Meillä on mielikuvamme tähdistä ja muista julkisuuden henkilöistä. Onko se mielikuva rakennettu? Vastaako mielikuva todellisuutta? Onko tähti oikeasti sellainen kuin julkisuudesta voisi päätellä?

Näitä ja muutamia muita ajatuksia tulin pohtineeksi kun kävin Anton Corbijnin valokuvanäyttelyssä Taidemuseo Tennispalatsissa.

Corbijn on tullut tunnetuksi siitä, että hän on kuvannut kymmeniä muusikoita, näyttelijöitä ja muita viihdemaailman kirkkaimpia tähtiä.

Näyttely koostuu yhteensä 175 valokuvasta ja se jakaantuu neljään osaa. Ensimmäinen sarja Famouz on dokumentaaristyylinen sarja vuosilta 1975-88. Toinen sarja on nimeltään Star Trak, jossa tähdistä on tehty enemmänkin muotokuvia. Kolmannessa sarjassa starat on lavastettu erilaisiin tilanteisiin ja sarja on 33 Still Lives. Viimeinen sarja on nimeltään a. Somebody ja koostuu Corbijnin omakuvista, joissa hän pukeutuu nuoruutensa idoleiksi.

Näin amatöörin näkökulmasta näyttely avasi sitä eroa, joka dokumentaarisilla valokuvilla ja muotokuvilla on. Famouz -sarjassa kuvat ikääkuin kertoivat siitä miltä taiteilijat haluvat taiteellaan sanoa, kun taas muotokuvissa pyritään kertomaan siitä millaisia nämä taiteilijat ovat.

Lavastetussa 33 Still Lives kuvat tuntuivat kertovan siitä mitä tai millaisia tähdet voisivat myös olla.

Omakuva-sarja a. Somebody toi silmien eteen tunnelman, joka tuntui kuin tarinalta, jossa tähtien alta vilahtaa kuitenkin samaa kaurapuuroa syövä ihminen. Tähdet hän kuitenkin jättää loisteeseessa paistatteleviksi tähdiksi riisumatta julkisivua kokonaan.

Näyttelystä jäi eritoten mieleen massiivinen Kraftwerk-kuvasarja, jossa yhtyeen jäsenet ovat kuin valtavia nukkeja. Toinen Famouz-sarjan suosikki on Peter Hamill, jonka kuvaan on hänen musiikkinsa tunnelmia vangittu varsin herkällä otteella. Miles Davis on mustavalkokuvassa black.

Mieleenpainuvia tunnelmia on myös esimerkiksi yksi baarissa oluella istuvassa Frank Sinatrassa tai onnellisuudesta pakahtumaisillaan olevassa Lou Reedissä. Kun hieman haikeanmuikea Martin Scorsese kuvataan lasioven läpi, jää pohtimaan mitähän mestarilla mahtaa olla oikeasti mielessä.

Lavastetuista kuvista Danny DeVito ilmapalloineen sai hymyilemään. Asetelmassa oli jotain koomista ja samalla vihjailevaa.

Joitakin näyttelyssä mukana olevia kuvia löytyy myös Anton Corbijnin www-sivuilta: http://www.corbijn.co.uk/.

Ei kommentteja: