perjantaina, toukokuuta 02, 2008

Isoveli kännyssä

Keskisuomalainen kertoo, että Suomessakin on viritelty järjestelmiä, joilla voidaan kerätä kännykällä internetissä surffailevien puhelinumeroita talteen ja niiden avulla kaivaa lisää tietoja käyttäjästä. Puhelinumeron perusteella käyttäjän henkilöllisyys saadaan avattua ja sen jälkeen eri lähteistä saatuja tietoja hyväksi käyttäen pystytään esimerkiksi mainontaa kohdentamaan tarkemmin kyseiselle käyttäjälle. Mitä muuta?

Temppu tehdään upottamalla WAP-linkkejä sivuille toimittamaan puhelinnumero käyttäjän huomaamatta.

Tällaiset kikkailut ovat sekä arvelttavia, mutta myös haitallisia. Jos internetin käyttö kännykällä osoittautuu isoveli-touhuksi, niin mobiilin internetin ja sitä myöten sen avulla tehtävien palveluiden toteutus pysähtyy. Kuka haluaa tietämättään antaa tietojaan markkinointikoneistoihin? Luottamus on herkkä asia ja epäluottamus välinettä kohtaan saattaa uhata kokonaista palvelualuetta.

Toinen asia onkin sitten se, että käyttäjällä pitäisi olla oikeus saada tietää, mikäli kyseinen tieto surffatessa kerätään ja sitä käytetään. Lisäksi olisi syytä olla tekninen keino estää kyseinen operaatio.

Ei kommentteja: