sunnuntaina, toukokuuta 04, 2008

Spammin synttärit

Spammin kiertokulkuKuun vaihteessa tuli roskapostille eli spammille 30 vuotta mittariin. Vuonna 1978 DEC:n myyntitykki Gary Thuerk lähetti postia kaikille ARPANET:in 393 käyttäjälle.

Nykyään roskaposti on internetissä totaalinen riesa sillä arvioiden mukaan verkossa kiertävästä sähköpostista 90 % on spammia. Se ei ole ihan vähän.

Tietoturvayhtiö Sophos on käynnistänyt päivän kunniaksi vetoomuksen, jossa pyritään siihen etteivät käyttäjät klikkaa roskapostien linkkejä tai ainakaan osta tuotteita, joita näissä ei-toivotuissa mainoksissa esitellään. Sophoksen selvityksen mukaan kun peräti 11 % selvityksen vastaajista kertoi ostaneensa roskapostissa mainostettuja tuotteita.

Niin se taitaa olla, ettei tästä haitallisesta piirteestä päästä eroon muuten kuin siten, että spammin lähettämisestä tehdään kannattamatonta. Niin kauan kuin joku ostaa spammin perusteella, niin kauan roskaposti on kannattavaa liiketoimintaa, jonka kulut maksaa loppujen lopuksi tavalliset käyttäjät.

Käyttäjät voivat pyrkiä välttymään roskapostilta muutamalla keinolla. Silti roskaporstittajat keksivät aina uusia keinoja saada viestinsä matkaan. Teknologiset keinot tuntuvat siis olevan enemmän tai vähemmän epätäydellisiä.

Jos sähköpostista on 90 % roskapostia, se vaatii massiivisesti myös palvelintilaa ja se taas syö esimerkiksi sähköä. Lisäksi netissä ristiin rastiin kulkeva roskaposti nielee verkon kapasiteettia ja laittaa infrastruktuurin ylläpitäjät hankkimaan järjestelmiä ja ohjelmistoja ongelman torjumiseksi. Ja mitään tästä nämä roskapostittajat eivät maksa.

Spammin lähettäjät ovat netin parasiitteja.

Siis: Älä klikkaa roskapostissa olevia linkkejä, äläkä ainakaan osta spammissa mainostettuja asioita. Se on kaikkien netin käyttäjien yhteinen etu.

(Kuvan lähde: Wikimedia commons)

Ei kommentteja: