keskiviikkona, toukokuuta 28, 2008

Jäähyväiset aseille

Benelli M4 Super 90Katsotaanpa nyt vähän aseasioita.

Jokelan tapahtumat ovat edelleen muistissa ja Rovaniemen ammuskelu vieläkin paremmin. Muitakin aseen kanssa heilumisia ja ammuskeluja on jälleen viimeaikoina julkisuudessa kerrottu. Nyt sitten poliisi on tyhjentänyt vantaalaisesta asunnosta 150 luvallista asetta, pistooleita, kivääreitä, ruutia, armeijan ammuksia ja esimerkiksi käsikranaatteja. Poliisin ja armejan asiantuntijoiden operaatio kesti tunteja ja pelkän eteisen raivaaminen vei kolme tuntia, talon muut asukkaat evakuoitiin.

Ja siis poliisi on myöntänyt luvan 150 aseeseen keräilijäluvalla, käsikranaateille ei lupia irtoa tiettävästi millään. Aseita pitäisi pitää lukituissa kaapeissa. Mutta ei siis pidetä.

Suomalaisessa aselainsäädännössä on jotain pahasti pielessä, jos lupia voidaan myöntää keräilemisen varjolla sen verran paljon, että niillä voisi aseistaa kokonaisen komppanian!

Suomessa on kolmanneksi tai neljänneksi eniten aseita väkilukua kohden maailmassa, riippuen hieman siitä mitä tutkimusta uskoo. Aseita Suomessa on tutkimusten mukaan jopa 45 kappaletta sataa asukasta kohden. Jos tämä tieto pitää paikkansa, Suomessa on lähes 2,4 miljoonaa asetta. Se on paljon se. Liikaa.

Lukemat ja tapahtumat osoittavat sen, että aseen saaminen on liian helppoa ja niiden käsittelyn valvonta löperöllä pohjalla. Lähtökohtaisesti aseen hallussapitoluvan saaminen on hyvin helppoa. Kunhan täyttää helpot kriteerit ja pistää 32 € tiskiin, niin homma selvä. Kriteerejä pitää kiristää ja reippaasti - heti. Vaikka käytäntöjä onkin viimeaikoina kiristetty. Ei riitä.

Toinen hyvä kysymys on se, miten ihmeessä johonkin vantaalaisasuntoon päätyy armeijan ammustarvikkeita? Saako niitä kanniskella asevarikoilta ihan rauhassa ulos?

Suomalaisessa keskustelussa lupien myöntämisperusteiden kireydestä mennään helposti sille linjalle, että numeroita vähätellään ja kerrotaan aseiden olevan pääasiassa metsästysaseita.

Niin. Suomessa on Suomen Metsästäjäliiton mukaan alle 300 000 metsästäjää, joten jos nuo kaikki em. aseet olisivat metsästäjillä, niin siitä tulisi 7-8 pyssyä metsästäjää kohden. Luonnollisestikaan tuo ei pidä paikkaansa, vaan kertoo metsästäjäargumentin heikkoudesta tässä yhteydessä.

Luvattomia aseita sisäministeriö on arvioinut joku vuosi sitten olevan Suomessa irrallaan 100 000 - 200 000. Joidenkin arvioiden mukaan niitä on muutamia kymmeniä tuhansia, kun laillisia aseita on 1,6 miljoonaa ja uusia lupia myönnetään noin 61 000 vuodessa. Eri uutislähteitä katsellessa tulee sellainen vaikutelma, että kukaan ei oikeasti tiedä montako asetta Suomessa on - luvalla tai ilman.

Siis ihan totta. Täysin subjektiivinen mielipide on se, että "aseiden keräilemisessä" on jotain hämmästyttävän omituista.

Aseet eivät luo turvallisuutta, ne tuhoavat sitä.

PS. Kollaa Kestää -yhtyeen levy Jäähyväiset aseille (on myös saman niminen Ernest Hemingwayn kirja) on yksi Suomi-rockin merkkipaaluista, vaikka jäikin yhtyeen ainokaiseksi. Jos siis multa kysytte.

(Kuvassa Benelli M4 Super 90. Kuvan lähde: Wikimedia commons)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Korjataan joitakin jutun virheitä.

Vantaalaisen asunnon raivaaminen kesti mitä kesti, mutta räjähteitä siellä ei ollut.
Kaikki toimivat aseet olivat asianmukaisesti lukituissa kaapeissa.
Lattioilla olevat aseet olivat deaktivoituja eli ei toimivia.

Uutiskuvissa ilkamoitiin asiattomasti säilytetyllä ruudilla.
Todellista osaamista kuvissa osoittaa se, että kuva oli otettu hylsynkiilloituskoneesta, jossa oli pähkinänkuorirouhetta ja seassa hylsyjä odottamassa kiilloitusta eli koneen käynnistystä. ....ja tätä väitettiin ruudiksi.

Ainoa rikkomus johon kyseinen Vantaalainen keräilijä syyllistyi oli se, että hänellä oli muutama sata grammaa ruutia liikaa kotonaan
2kg on sallittu. Raja pikkuisen ylittyi ja siitä sakot.

Savuton ruuti ei ole räjähde. Se vain palaa voimakkaasti, mutta ei räjähdä. Paljon vaarallisempaa on pitää vaikkapa litra bensaa kotonaan tai nestekaasupullo.

Varmaan joku nautti em henkilön kärsimyksistä, työpaikan menetyksestä, asunnosta häätö ym. Kaikkien ( kymmenien ellei yli 100 000 euron arvoisen kokoelman ja historiallisten esineiden naarmuttamisesta.

Ja henkilö syyllistyi kutakuinkin yhtä pieneen rikkomukseen kuin punaisia päin kävelijä. Miksi siitä ei eroteta työpaikalta, ajeta pois kotoaan jne? Mielestäni pitäisi. Kävelijähän on rikkonut lakia.

Aseiden määrä Suomessa ja muualla:

Viranomaiset myöntää että rekisterimme on retuperällä.
Maassa ei ole 1,6 miljoonaa rekisteröityä asetta, vaan osa on rekisterissä useaan kertaan. Joissakin aseissa on useita eri numerosarjoja. Piipussa oma, rungossa eri ja vaikkapa makasiininpohjassa omansa.
Viranomainen voi ottaa noista oikeastaan minkä tahansa numeron niin halutessaan.

Asemäärä on viranomaisten mukaan lähempänä miljoonaa, kuin 1,6 miljoonaa.

On esim asemerkki nimeltään STI 2011. Suomessa lienee lukuisia kys aseita, joissa sarjanumeroksi on laitettu tuo 2011. Oikea sarjanumero on ihan tuon 2011 merkinnän vieressä.

Suomessa aserekisterissä on lienee kohta jopa lentävä sylki ja sylkijä, sillä lähes kaikki josta lentää jotain luvitetaan. Kohta sinne laitetaan ilmakiväärit.
Rekisterissä on mm kaasusumuttimet ja merkinantopistoolit ( valopistooli ). Mutta esim hätäraketit ei ole...vaikka ovat paljon vaarallisempia kuin valopistoolit. Raketilla on upotettu jopa vene, kun hädässä ollut ampui raketilla väärään suuntaan....veneen pohjan läpi.

Ranskassa taas tietyt pienoiskiväärit cal .22 ja tietyt haulikot on maataloustyökaluja eikä vaadi lupaa / merkintää rekisteriin. Kävelet kauppaan ja ostat pois. Jos nuo aseet rekisteröitäisiin, niin Ranska menisi Suomen ohi aselukumäärässä / asukas niin, että heilahtaa.

Saksassa saat ostaaa torilta ja maitokaupoista kyynelkaasua / pippurikaasua. Niin saat Virostakin ja monesta muusta maasta myös. Meillä nuo rekisteröidään heillä ei. Montako miljoonaa kaasusumutinta lieneekään kansalaisilla Saksassa? Taitavat olla aseistautuneempia kuin me.
Niin ja noissa on sallittu myös sähkölamauttimet....ilman lupaa. Meillä ei

Viro, Liettua, Latvia, Puola, Tsekki, Slovakia ja muutama muu EU maa: Kurssin ja muut vaaditut suoritteet läpikäyneillä kansalaisilla on oikeus kantaa suojeluasetta kaduilla ja kodeissa. Näillä aseihmisillä on velvollisuus puolustaa myös muita kuin itseään ja poliisi arvostaa heitä, koska eivät itse voi olla jokapaikassa.
Noissa maissa tuskin olisi Kauhajoen kaltainen ammuskelu onnistunut vaan ampuja olis ammuttu heti alkuunsa ( itsemurha-aikeissahan nuo henkilöt lopulta kuitenkin riehuivat ), sillä sekä osalla opettajia, että oppilaita olisi ollut aseita.
Sama olisi voinut käydä Jokelan kaltaisessa koulussa, sillä noissa maissa opettajillakin saa olla aseet, jos niin haluavat.

Mikä on ollutkaan vaikutus kansalaisten aseenkäyttöoikeuden sallimisella esim Balteissa? Rikollisuus on romahtanut rajusti vuoden 2005 jälkeen. Enää ei edes suomalaisia viinaturisteja juurikaan ryöstellä / pahoinpidellä esim. Tallinnassa.

Vaiheinen kirjoitti...

En tiedä minkä jutun virheitä yrität korjata, mutta suora vastakysymys on se, mihin ihmeeseen avoimessa yhteiskunnassa niitä yksityisten aseita oikeasti tarvitaan?

"Noissa maissa tuskin olisi Kauhajoen kaltainen ammuskelu onnistunut vaan ampuja olis ammuttu heti alkuunsa ( itsemurha-aikeissahan nuo henkilöt lopulta kuitenkin riehuivat ), sillä sekä osalla opettajia, että oppilaita olisi ollut aseita."

En usko, että tämä on totta ja siitä on olemassa myös viitteitä. Tällaisilla perusteilla asekulttuuriin tarvitaan välitön muutos. Sen verran höhää tämä nyt on.

Todista väite, että aseenkäyttöoikeuden muutos olisi Balttiassa johtanut siihen, että "Rikollisuus on romahtanut rajusti vuoden 2005 jälkeen. Enää ei edes suomalaisia viinaturisteja juurikaan ryöstellä / pahoinpidellä esim. Tallinnassa."

Ei onnistu, koska pelkkä ajallinen yhteys ei mitenkään riitä.

Suomalainen asekulttuuri on johtanut viimevuosina toistuviin sarjamurhiin ja tragedioihin, joten ei ole mitään syytä keksiä syitä aseiden hankinnan ja hallinnan voimakkaalle lisärajoitamiselle yksityishenkilöiden piirissä. Aseharrastus ei ole mikään perustelu enää. (Jos olisi, niin ilmoittautusin välittömästi harrastamaan konekiväärejä, synnäkkökiväärejä sekä sinkoja ja vaatisin saada kerätä ne kotiini).