maanantaina, toukokuuta 26, 2008

Takuuhinta

Suomessakin pitää ottaa käyttöön ns. syöttötariffijärjestelmä. Muualla Euroopassa sen käyttöönotto on nopeasti lisännyt aurinko- ja tuulienergian tuotantoa.

Syöttötariffi on energian valtion sähkömarkkinoiden ohjauskeino ja sähkön tuottajille takuuhintajärjestelmä, jonka avulla tuotannon riskejä voidaan vähentää ja ennakoitavuutta parantaa. Investoinneista tulee näin kannattavampia. Valtiolle tämä ei maksa mitään, koska tariffin maksaa lopulta sähkön käyttäjä.

Varsinkin uusiutuville energiamuodoille syöttötariffi on tärkeä. Se mahdollistaisi myös sen, että pienilläkin voimaloilla olisi mahdollisuuksia tuottaa kannattavasti sähköä. Esimerkiksi kotitaloudet voisivat ohjata aurinkopaneeleista sähköä jakeluverkkoon, jos eivät sitä itse käytä.

Tätäkin asiaa pähkäillään hallituksen toimesta osana ilmasto- ja energiastrategiaa, josta on tarkoitus päättää lähiaikoina. Kannattaisi huomata, että Euroopan maista vain Suomi, Malta ja Slovenia olivat EU-maista ainoita, jotka käyttävät ainoastaan verokannustimia uusiutuvan energian edistämiseen.

Näinä ilmastomuutokseen heräämisen aikoina luulisi Suomessakin herättävän siihen mahdollisuuteen, että voimme aidosti ryhtyä edistämään uusiutuvia energiamuotoja nykyisen touhuamisen sijaan. Se on strateginen valinta kuten myös energian säästämiseen panostaminen. Tosin tämä strategia ei taida jostain syystä kelvata ydinvoimalobbareille?

Kysymys on pelkästään siitä, että pitää valita oikea strategia, jota lähdetään noudattaamaan ja voimme hyvällä omallatunnolla unohtaa kaikki suuria investointeja, pitkiä rakennusaikoja ja kaikin puolin ongelmallisia jätekysymyksiä sisältävät ydinvoimahankkeet lopullisesti.

Kyse on vain tahdosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sähköyhtiöiden monopoliherrat väittävät sen syötteen kääntämisen pientuottajilta maksavan liikaa! Ja pientuottajat ovat myös epäluotettavia; saattaisi tulla peräti energiakriisi jos heidän varaansa pitäisi laskea.

Eräs hollantilainen tuttavani tätä kerran äimisteli ja otti asiasta selvää. Tuo oli vastaus. Mielenkiintoista tuo monopolistien ajatusmaailma.

Vaiheinen kirjoitti...

No on. Vain sähköyhtiökerhon jäsenten sähkö on toimivaa sähköä! Ja sitten väitetään, että Suomi olisi jotenkin teknologisesti edistynyt maa. Ei sen 230 V:n ja 50 Hz:n virran syöttäminen johtimeen ole mitään rakettitiedettä.

Kaiketikin joitain muutoksia nykytoteutuksessa pitäisi tehdä, jos toimintaa haluttaisiin muuttaa. Mutta mitä sitten, muutetaan.

Kuitenkin keskitetyn strategian lobbareiden vastaus on EI ennen kuin kysymys on ehtinyt aivoihin saakka.

Meillä on tätä keskitetyn suurenergiatuotannon strategiaa viljelty ja lobattu sitä tahtia, että päädymme tätä menoa Euroopan ydinvoimalafarmiksi.