maanantaina, toukokuuta 19, 2008

Energiapula?

Tekniikka & Talous otsikoi mielenkiintoisen artikkelin "Energiapula ratkeaa nanotekniikalla" ja kertoo siitä miten tajuttomasti uutta energiakapasiteettia maailmaan tarvitaan. Yksi olkiluodon kokoinen voimala päivässä seuraavan 27 vuoden aikana. On siinä energiabusineksella pelin paikka.

Tuo "pula" on niin suuri, että sen paikkaaminen esimerkiksi ydinvoimalla ei ole realistista.

Artikkelin mukaan uusien teknologioiden kautta tehoja ja hyötysuhdetta saatetaan saada sen verran paremmaksi, että esimerkiksi aurinkovoimasta voisi tulla ratkaisu. Ja tuohon tehojen nostamiseen tarvitaan nanoteknologiaa.

Asia on myös Suomessa ajankohtainen sillä aurinkovoima-asiantuntijoiden mukaan Suomi on ihanteellinen paikka aurinkovoimalle. Kesällä Suomessa saadaan enemmän aurinkoenergiaa kuin Keski- tai Etelä-Euroopassa. Tosin maamme on tämänkin asian hyödyntämisessä kaukana muista maista eli tätäkään asiaa ei ole Suomessa otettu tosissaan, vaikka ala kasvaa maailmalla vauhdilla.

* * *

Yksi asia "pulasta".

Tässäkin on puhetta "energiapulasta". Onko ihmiskunnalla energiapula? Numeroiden valossa on ilmeisesti ainakin tulossa.

Asia vaan ei ole niin yksinkertainen. Ihmiskunta suorastaan törsää ja heittää taivaan tuuliin energiaa samaan aikaan kun se puhuu ja pelkää pulaa. Ristiriita on ilmeinen ja räikeä.

Tähän liittyy sekin, että energiateollisuuden busineksille on erittäin edullista saada iskostettua kaikkien mieliin se, että meillä on "energiapula". Pulalla pelottelu toimii esimerkiksi Suomessa ihan hienosti jatkuvana ydinvoimalahakemusten perusteluna.

Olisikohan aika pistää näkökulma ja retoriikka uusiksi?

Ei kommentteja: