sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Kaasut

Uusimmassa Tiede-lehdessä on pieni juttu siitä, että karjan suolistokaasut ovat suuri kasvihuonekaasujen lähde. YK:n maatalousjärjestö FAO:n mukaan nautakarja tuottaa hiilidioksidiksi muutettuna noin 9 % kaikista ihmisen toiminnan aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Päästöistä on valtaosa metaania.

Samassa stoorissa kerrotaan, että karjan päästöjä voidaan vähentää 10-75 % muuttamalla ruokintaa.

Virossa on tiettävästi tämä päästö mennyt tai menossa verolle ja ilmeisesti myös Ruotsissa asiaa on pohdittu. Terminä keskusteluissa näyttää olevan iloisesti "pieruvero".

Sinänsä karjan suolistokaasujen päästöt eivät ole vähäisiä, jos sitä verrataan esimerkiksi maailman lentoliikenteen 4 %:n osuuteen.

Teollisen toiminnan päästöt ovat päästökaupan tai muun taloudellisen ohjauksen piirissä, joten miksi sitten maatalouden päästöt eivät olisi? Ehkä tuollainen "pieruvero" esimerkiksi Suomessa ei ole kovinkaan realistinen ajatus esimerkiksi ihan poliittisista syistä, mutta maataloutta ei ilmastotalkoista ole mitään syytä vapauttaa. Olennaista on se, että niitä päästöjä saadaan alennettua, ei esimerkiksi verotus itseisarvoisesti.

Kuluttajalla on tietysti aina vaihtoehtona ryhtyä kasvissyöjäksi, jos se vaikuttaa karjantuotantoon.

Mistä tulikin mieleen, että mikähän prosenttiosuus päästöistä on meidän ihmisten tuotantoa, sellaista lukemaa en ole nähnytkään...

3 kommenttia:

I.S. kirjoitti...

Moro Vaihis! Joo, mä kyllä suosittelisin kasvissyöntiä, tai edes KASVISPAINOTTEISTA ruokavaliota. (Silläkin uhalla että se aluksi lisää tottumattoman ihmisen suolikaasuja. :-)

Ruokaa heitetään ihan hirveästi roskikeen, siis ihan tajuttomasti. Jos ihmiset söisivät säästeliäämmin ja vähentäisivät lihan syöntiä vaikka pitämällä esim. kerran tai kaksi viikossa lihapäivän ja kalapäiväänkin, lihaan ei tarvisi ostaa koko ajan ja vielä pilaantumaan. (No ei kasviksiakaan saa tietenkään ostaa liikaa.)

Nyt ovat monet huippukokit ruvenneet jo puhumaan paitsi lähituotannon myös sesonkituotannon puolesta. Eli kaikkia kasviksiakaan ei syödä vuoden ympäri, jolloin niitä kasvatettaisiin kasvihuoneissa enemmän ja enemmän, vaan talvella ruokavalio on juurespainotteista ja syödään paljon kuivattuja kasviksia myös, kesäisin herkutellaan uuden sadon vihanneksilla, ja syksyllä suunnilleen kaikella kun uudet juureksetkin taas tulee.

Sit on vielä yksi juttu, josta mä aina paasaan: Miksi, oi miksi, suomalaisetkin aloittavat aamunsa appelsiinimehulla? Miksei omena- ja marjamehuja enää ole pöydissä?
Meillä on litkitty koko talven viinimarja- ja puolukkamehuja, ja niihin on lapsikin tottunut.

Terv. IStori-tiukkis

I.S. kirjoitti...

Tässä vielä pari linkkiä.

Skandaali Britanniasta, kolmasosa ruuasta roskiin:
http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/84260.shtml

YTV:n anti-jätekampanja:
http://www.ytv.fi/FIN/fiksu/arjessa/biojatekampanja07/etusivu.htm

Terv. IStori

Vaiheinen kirjoitti...

No tervepä teille!

Olet oikeassa. Ei sitä lihaa tarvitse koko viikkoa syödä ja ihan hyvin pärjää vaikka pitääkin kalapäivää ja kasvipäivää. Tai jättää lihan vähän reilumminkin vähemmälle. Sen lisäksi, että se on säästeliästä, se on myös terveellisempää ja itseasiassa myös taloudellisempaa.

Tuo ruoan poisheittäminen on ällistyttävää. Siis Britanniassa 13 miljardilla eurolla ruokaa roskiin vuosittain. Sillä rahalla ostettaisiin monin kerroin ilmastotutkijoiden tarvitsema tietokonekapasiteetti tai hoidettaisiin vaikka malariaa oikein kunnolla. Ja siis vain brittien tuhlauksen euroilla! Montakohan miljardia me suomalaistet heitämme menemään? (Siis YTV:n arvion mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla miljoonia kiloja heitetään veronmaksajien rahoilla hoidettavaksi pois - turhaan!)

Siihen on aika helppo keino se, että ei hamstraa sellaista ruokaa, mitä ei pysty käyttämään. Ja jos varastoon ostaa, niin sitten sellaisia, jotka eivät mene ihan niin helposti pilalle. Kuten vaikka porkkanat. Mikä olisi sen parempaa kuin rosmariiniporkkanat?

Ruoka muuten on sellainen asia, että siinä, jos missä yksittäisen kuluttajan valinnat ovat merkityksellisiä. Lähiruoka ja sesonkiruoka ovat kerrassaan loistavia ideoita.