tiistaina, syyskuuta 30, 2008

Draaman kaarta

Euroopassa oli jopa hieman yllättäen rauhallinen pörssipäivä ja New Yorkissa pörssipäivä alkoi nousujohteisesti eilisen romahduksen jälkeen. Euroopassa yksi tekijä oli Irlannin yllättävä veto. Irlannin hallitus päätti taata 400 miljardilla eurolla pankkitalletukset ja joukkovelkakirjalainat kahdeksi vuodeksi. Summa on suurempi kuin Irlannin BKT ja julkinen velka. Määrätietoinen päätös, jota markkinoilla kommentoitiin Irlannin vetämisenä itsensä ulos singosta.

Maailman toiseksi suurimmassa kansantaloudessa eli Japanissa keskuspankki on pumpannut jo kymmenettä päivää hätärahastoistaan varoja Tokion markkinoille rauhoittaakseen tilannetta. Silti kurssit tulivat siellä alas 5 %.

Tilanne ei ole kuitenkaan ohi. Itse ongelma ei ole poistunut mihinkään ja Bushin hallinto yrittää yhä edelleen saada roskapankkipakettiaan aikaiseksi kongressissa, joka ilmeisesti kokoontuu torstaina käsittelemään asiaa. Presidenttiehdokkaat kisaavat samassa asiassa kansansuosiosta ja tekevät ehdotuksiaan.

Kuvio on se, että jos mitään en USA:ssa tehdä, tilanne muodostuu yhä uudelleen kivuliaaksi kaikille.

* * *

Tästä pörssi- ja pankkidraamasta on muodostumassa nykyisessä globaalissa mediatulvassa varsinainen jännitysnäytelmä, jossa kaukaa tapahtumia seuraava sivustakatsojakin joutuu omakohtaisesti miettimään kuinka tässä oikein käy. Tilanteen koskettavuus on ihan eri tasolla kuin missään muussa realityssä. Puhutaan ihan oikeasti kaikkien meidän talouksista.

Tässä draamassa hetkittäin ilmestyy jostain sankareita rauhoittamaan tilannetta ja jostain pahiksia sekoittamaan tilannetta päätöksiä jarrutellen. Kansalaiset, veronmaksajat ja asuntovelalliset seuraavat henkeään pidätellen käyrien kulkua ylös ja alas.

Korkeinta draaman kaarta esittää kylmänrauhallinen Dow Jones. Ympäri vuorokauden minuutti minuutilta se näyttää miten meidän on nyt käymässä.

Jos tämä olisi amerikkalainen elokuva, koeyleisö voisi käydä valitsemassa itselleen onnellisen lopun. Tämä ei kuitenkaan ole elokuvaa, vaan totta ja ihan oikeat päätökset ratkaisevat miten tässä käy. Onnellinen loppu ei ole taattu.

* * *

Loppua odotellessa voi käydä ihmettelemässä USA:n presidenttikuvioita If The World Could Vote-palvelussa.

Ei kommentteja: