maanantaina, syyskuuta 15, 2008

Hyvä keikka taivaassa

The Great Gig In The Sky on tänään edesmenneen progebändi Pink Floydin perustajajäsenen ja entisen kosketinsoittajan Richard Wrightin sävellys. Wright menehtyi 65-vuotiaana kotonaan Britanniassa syöpään.

Itseoppinut kosketinsoittaja ja pianisti Wright oli yhdessä Nick Masonin ja Roger Watersin kanssa perustamassa vuonna 1965 Pink Floydia ja mukana jo yhtyettä edeltäneessä Sigma 6-kokoonpanossa. Hän soitti yhtyeessä vuosina 1965–1981 ja myöhemmin 1987-1994. Kosketinsoitinten lisäksi hän hoiteli yhtyeessä myös lauluosuuksia.

Hän oli siten mukana yhtyeen alkuvaiheen levyillä The Piper at the Gates of Dawn, A Saucerful of Secrets, Soundtrack from the Film More, Ummagumma ja Atom Heart Mother. Hän oli mukana myös seuraavilla ja kenties kaikista klassisimmilla Pink Floyd-levyillä eli Meddle, The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals sekä The Wall. Hän erosi tai hänen oli pakko erota Roger Watersin painostuksesta yhtyeestä kesken The Wall-sessioiden.

Hän palasi kuitenkin myöhemmin takaisin soittaakseen yhtyeen viimeisellä studioalbumilla Division Bell. Hän tosin oli mukana jo edellisellä levyllä A Momentary Lapse of Reason, joskin virallisesti liittyi takaisin yhtyeeseen vasta sen jälkeen.

Wright oli mukana kaikilla muilla Pink Floydin studioalbumeilla paitsi vuonna 1983 ilmestyneellä The Final Cut-albumilla.

Richard Wright sävelsi osan Pink Floydin musiikista erityisesti yhtyeen alkutaipaleella. Hän oli siten luomassa musiikkia myös albumeille Meddle, The Dark Side of the Moon ja Wish You Were Here. Lisäksi Wrightin kädenjälki näkyy Division Bell-albumilla.

Wrightin tunnetuimmat sävellykset ovat kenties edellä mainittu The Great Gig In The Sky sekä Us and Them samaiselta albumilta The Dark Side of the Moon.

Yläkerran orkesteri sai siis jälleen lisää nimekkäitä vahvistuksia.


(Kuva: Deep Schism @ Flickr. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)