tiistaina, syyskuuta 16, 2008

Lentoon

Eilinen oli yhdysvaltalaisissa pörsseissä oli pahin alamäki sitten syyskuun 2001. Mitään paniikkia ei sentään raportoitu.

Tilanne ei ole ohi, sillä pankkijärjestelmä USA:ssa natisee ja vaikuttaa tällä hetkellä näköjään myös ympäri maailman. Edessä on pörssilaskuja ja hammasteenkiristystä muuallakin. Tänäänkin Helsingin pörssi jatkoi heti avauduttuaan reipasta alamäkeä.

Myös Suomessa rahoitustarkastus aikoo selvittää mitä riskejä konkurssiin menneessä Lehmann Brothers-pankissa suomalaisilla on.

* * *

9/11:n seurauksena lentoyhtiöt joutuivat pahaan kurimukseen, mistä ne eivät ole selvineet kunnolla vieläkään.

Nyt tilanne on toinen. Lentoyhtiöt ovat valmiiksi kuralla, kun mennään taloudelliseen alamäkeen, mikä vähentää lentämistä. Lisäksi polttoaineen hinta on pysynyt korkealla. Polttoaineen hinnat tuskin mitenkään reippaasti tulevat laskemaan, sillä siihen vaikuttaa sekä ilomastonmuutoksen hillintä, että ihan öljyteollisuuden omat kuviot.

Aika yleinen arvio on se, että kymmeniä lentoyhtiöitä uhkaa konkurssi. Meidän oma Finnairimme ei ole mitenkään turvassa näiltä maailmantalouden heilahteluilta, vaikka pahimmassa tilanteessa ei olekaan.

* * *

Lentomatkailu on vain yksi talouden osa-alue, joka on ilmeisesti tulossa jonkinlaiseen murrokseen. Murros näkyy siellä kenties selvemmin kuin monilla muilla aloilla, koska laskeutuminen taivaalta on kohtalaisen jyrkkä.

Talouden peruslainalaisuudet eivät tässäkään murroksessa ole muuttumassa, mutta se kuinka ja mihin niitä sovelletaan muuttuvat jatkuvasti.

Kokonaisuus, jossa yhdistyy viime vuosien tapahtumat sekä nyt käsillä olevat haasteet, pistävät pohtimaan olisiko nyt hiljalleen syytä laajemmin pohtia millä eväillä tulevissa nousuissa hillittömyyttä saadaan hallittua ja tasapainoa pitemmällä aikavälillä parannettua.

Pelin henki kun on se, että ympäristökuormituksen talouden toimintaan aiheuttamat vaikutukset johtavat meidät globaaliin lamaan ellemme ymmärrä kääntää myös taloutta kestävän kehityksen tielle.

Siihen verrattuna nämä yhdysvaltalaiset pankkikriisit ovat vain varoitus ahneen ajattelun seurauksista.

Ei kommentteja: