lauantaina, syyskuuta 06, 2008

Ei uhkia sähköisessä vaalijärjestelmässä?

Päivän Helsingin Sanomissa oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kiistää mahdollisuuden siihen, että sähköisessä äänestyksessä voisi kadota ääniä tai joku voisi sabotoida vaalitulosta.

Väite on kummallinen siinä valossa, että kunnallisvaaleissa testiin tulossa olevaan sähköiseen äänestysjärjestelmään ja sen toimintaan varaumia on esittänyt sitä evaluoinut tutkijaryhmä.

Mikäli oikeusministeri pyrkii tosissaan vakuuttamaan järjestelmän epäilijät, hänen kaiketikin täytyy tietää tietoteknisestä ratkaisusta jotain sellaista, mitä me muut emme tiedä. Muuten ministerin vakuuttelut ovat pelkästään auktoriteetin vakuuttelua ja kuten tunnettua sellainen on vaarallista, mikäli ei satu olemaan täysin oikeassa.

Jos ministerillä on tietoa, jota muilla ei ole, niin hänen soisi sen julkistavan. Pelkkä vakuutteleminen ei ole uskottavaa.

Mielenkiintoinen näkökulma on sekin, että sähköistä äänestystä epäilevät vahvimmin tietoyhteiskunnasta ja -teknologiasta perillä olevat tahot kuten esimerkiksi kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) tai Electronic Frontier Finland - EFFI. Idean puolella ovat oikeusministeriön juristit kuten oikeusministeri tai vaalipäälikkö Arto Jääskeläinen.

Ongelma ratkeaisi yksinkertaisella, halvalla ja helpolla tavalla; julkaisemalla käytettävän ohjelmiston lähdekoodi avoimen lähdekoodin tapaan sitä tulkitsemaan kykenevän yhteisön tulkittavaksi. Pelkkä julkaiseminen riittää, immateriaalioikeuksia ei tarvitse antaa kaikkien omaisuudeksi.

Toistettakoon se näkökulma, että meillä on nyt olemassa hyvin toimiva ja luotettava vaalijärjestelmä, teknisessä mielessä.

Kokeilu on siis kunnallisvaaleissa tulossa, olkoon niin. Toivoa kuitenkin sopii, että tästä kokeilusta ei automaattisesti seuraa toiminnan muuttuminen normaaliksi tavaksi, kuten ihan liian usein valtion kokeiluilla on ollut tapana. Esimerkiksi ammattikorkeakoulut olivat ensin kokeilu ja nyttemmin normaalia toimintaa, vaikka kokeilun alkuvaiheessa vakuutettiin että asioita ajatellaan oikeasti myöhemmin.

Vaalijärjestelmän kohdalla meillä ei - demokratian toteutumisen nimissä - ole varaa virheisiin ja joidenkin poliitikkojen päähänpinttymien vuoksi tehtäviin virhearviointeihin.

2 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Sähköinen vaalijärjestelmä voisi tosiaan ensivaikutelman tehokkaasta, nopeasta ja turvallisesta tavasta äänestää ja laskea äänet.

Tässä on nyt kuitenkin paljon pointteja, joiden takia en itsekään sitä kannata. En ymmärrä tietotekniikasta kovin paljon, mutta sen verran kuitenkin että ymmärrän esim. nämä sinun tässä kirjoituksessasi ja siihen, johon viittaat, esiintyvät riskit.

Sellaisia riskejä ei kannatta ottaa. Etenkin minua ärsytti se, että ylläpitäjän on mahdollista halutessaan tutkia yksilän äänestämiskäyttäytymistä.

Työvoimaa tosiaan tarvitaan edelleenkin, sillä sähköinenkin äänestys tulisi järjestää valvotuissa tiloissa.

Viime kerralla uurnilla kokeilin huvikseni, kuinka tarkkoja vaalisalaisuudesta ollaan. Menimme mieheni kanssa äänestämään. Yritin änkeä saman sermin taakse mieheni kanssa, mutta valvoja puuttui tilanteeseen: Hän sanoi, että vain yksi saa mennä kerrallaan "koppiin", vaikka kuinka olisimme pariskunta.

Eli siellä noudatettiin sääntöä ja hyvä niin.

Vaiheinen kirjoitti...

Sähköinen vaalijärjestelmä antaa mielikuvia jostain modernista, mutta pointti on juuri tuo mihin viittaat. Meillä on nyt hyvä ja toimiva järjestelmä, miksi ihmeessä sitä pitää ryhtyä korjaamaan tai muuttamaan?

Tietotekniikka on sillä tavalla aina riski, että joku jossain jollain tavalla pääsee väliin, jos vain osaa. Ja joku osaa aina. Mikään suojaus ei ole täydellinen.