maanantaina, syyskuuta 08, 2008

Ei netissä

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ja kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) ovat antaneet sähköistä äänestämistä koskien yhteisen tiedotteen, jossa korostetaan, ettei kunnallisvaaleissa kokeiltava sähköinen äänestäminen tapahdu netissä. Kokeilussa äänestetään siis myös sähköisesti äänestyspaikoilla. He korostavat myös kokeilun tarpeellisuutta.

On pelkästään hyvä, ettei järjestelmän kokeilua tehdä julkisessa verkossa. Potentiaalisten tietoturvaongelmien määrä olisi internetissä aivan eri luokkaa, mitä nyt kokeiluun tulevassa suljetussa konseptissa.

Tämä ei kuitenkaan poista sähköiseen äänestämiseen liittyviä periaatteellisia ja teknisiä uhkakuvia, joita myös auditointiraportissa on esitetty.

Toivoa siis sopii, että kokeilu tuo tullessaan järkevän keskustelun koko ideasta, eikä osoittaudu perinteiseksi kokeiluksi, jonka perusteella väitetään kaiken olevan ilmiselvästi hyvin ilman kunnollista arviointia. Parin kunnan kokeilu ei vielä vastaa tilannetta, jossa järjestelmää käytetään koko valtakunnassa tai tilannetta, jossa sähköistä järjestelmää avataan avoimenpiin verkkoihin.

Ei kommentteja: