sunnuntaina, syyskuuta 07, 2008

Lihaton päivä

Päivän HS:ssa kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n intialainen puheenjohtaja Rajendra Pachauri sanoo, että jo yksi lihaton päivä viikossa hillitsee tehokkaasti ilmaston lämpiämistä. Lihansyönnin vähentäminen on hänen mukaansa tehokkain ja helpoin yksilötason keino ilmastonmuutoksen suitsemiseksi lyhyellä aikavälillä.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n arvioiden mukaan lihantuotanto aiheuttaa viidenneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä ja varsin naudanlihan tuotanto tuottaa runsaasti metaania, joka on hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu.

Lihansyönnin vähentäminen on yksi selkeä keino, jonka me kuluttajat voimme valita. Eikä meidän tarvitse edes tyytyä yhteen lihattomaan päivään viikossa, voimme tehdä vieläkin kestävämpiä ratkaisuja.

Mikäli lihansyönti maailmalla vähenisi radikaalisti, se vaikuttaisi myös elintarviketeollisuuteen ja sen rakenteisiin. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii näitä ratkaisuja ja liiketoiminnan täytyy pystyä vastaamaan myös niiden tuomiin haasteisiin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei tarvitse erikseen ryhtyä, niitä on aikasen usein aivan luonnostaan. Tosin en aivan tykkänään ole lopettanut, mutta erittäin harvinaista lihan syöminen on ollut jo monta vuotta. Ja jos syön, niin sekin on pääsääntöisesti lintua.

Vaiheinen kirjoitti...

Samoin. Yhä vähemmäksi on viime aikoina käynyt. En edes muista milloin viimeksi olisin lautasellani nähnyt ihka oikean pihvin. Eikä ole edes ikävä.

Elegia kirjoitti...

Pistänpä paremmaksi kertomalla, etten ole (pikainen laskutoimitus tähän väliin) lähes 15 vuoteen syönyt lihaa. Helppo "nakki" minulle tämä lihaton päivä :]

Vaiheinen kirjoitti...

Niin, monille asia on helppoa, mutta maailman mittakaavassa vielä varsin harvalle. Asennettasi on kunnioitettava.