maanantaina, syyskuuta 29, 2008

Euroopaan helteitä?

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaimmin Euroopan vuoristoihin , rannikoihin, Välimereen ja arktiseen alueeseen. Euroopassa ilmasto lämpenee siis muutam maailmaa nopeammin.

Tutkimus ennakoi, että helleaaltoja nähdään yhä useammin. Kaikkialla muutokset eivät ole samanlaisia sillä, Välimeren alue uhkaa kuivua aavikoksi ja Pohjois-Eurooppa kärsiä sateista. Tulvat uhkaavat arvion mukaan 4 miljoonaa eurooppalaista vuoteen 2100 mennessä. Merenpinnan kohoaminen aiheuttaa vuoteen 2080 mennessä 18 miljardin euron vuotuiset tappiot. Kosteassa ja lämpimässä hyönteiset levittävät tauteja. Ja niin edelleen.

Tämä on jälleen yksi varoitus siitä, että täällä Euroopassakaan emme ole ilmastonmuutoksen merkittäviltä ongelmilta turvassa ollenkaan.

Kyseessä ei ole "jonkun muun" ongelma.

Kannattaa myös muistaa se, että ilmastonmuutoksen perussyyt ihmisen toiminnan osalta ovat pitkälti teollisuusmaiden aikaansaannoksia. Meillä on siis myös historiallinen vastuumme hoitaa asiaa.

Luulisi uhkakuvien olevan jo sen verran selviä ja kalliita, että motivaatiota ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavien toimenpiteiden käynnistämiseksi riittäisi.

Viestihän on aika selvä. Tästä ei selvitä näpertelemällä joidenkin yksittäisten vuosien autoille määrättävien päästörajoitusten rajausten kanssa, vaan tarvitaan totaalinen suunnanmuutos. Meidän kuluttamiseen perustuvan elämäntavan on muututtava vähemmän päästäväksi ja ylipäätänsä vähemmän ympäristökuormitusta aiheuttavaksi. Siis suomeksi: meidän on kulutettava vähemmän.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys! Jos kulutus laskee paljon, se uhkaa koko markkinatalousjärjestelmää. Olisiko aika pohtia kokonaisia yhteiskuntamallivaihtoehtoja? Toisaalta sellaisten aika ei ole silloin, jos ihmisillä on kova halu kuluttaa. Myös elämäntapojen on muututtava. En usko tämän globaalin markkinatalouden kestävän ilmastonmuutoksen edessä...

Anonyymi kirjoitti...

Siinähän se tulee, käsi kädessä.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Käsi kädessä huo asiat tosiaan kulkevat. Markkinatalous on kaikenlaisista varoituksista huolimatta perustunut materiaalisen kulutuksen kasvuun ties kuinka kauan ja se on johtanut meidät kuluttamaan maapallon voimavaroja yli sietokyvyn. Elämäntapojen ja suhteemme kuluttamiseen on muututtava ja käsityksemme markkinataloudesta on kehityttävä kestävälle uralle. Se saattaa hyvinkin tarkoittaa isompaa muutosta siinä millaisissa yhteiskunnissa elämme.

Onkohan se jo liian oraakkelimaista, mutta minusta tuntuu kuin olisimme oikeasti aika ison murroksen kynnyksellä. Merkit kuilun reunalle saapumisesta ovat aika vahvat. Olisi kiva, jos olisi portaat mitä pitkin mennä alas, ettei vapaassa pudotuksessa tarvitsisi pohjaa tavoitella...

Halo Efekti kirjoitti...

Joo, kyllä nyt alkaa jo vahvasti vaikuttaa siltä että tämä vyöryvä lauma (me ja 6 miljardia muuta) ollaan särmällä. Toivottavasti loikka onnistuu!

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. On tässä vähän sellaisia elementtejä, että jahkailemisen pitää loppua ja suuntaa pitää reivata.

Toivottavasti se oikeasti onnistuu. Tosin tämän päivän talouslukemat näyttävät sellaisilta, että bensa kulutusjuhlien Hummerista loppuu ennen törmäystä.

Onneksi loikka ei ole fyysinen, vaan me voimme oikeasti tehdä valintoja kestävämmän kulutuksen puolesta. Olennaisinta tällaisissa muutoksissa on se, että välitämme ja huolehdimme kaikista heikoimmista kanssakulkijoista.