perjantaina, syyskuuta 26, 2008

Maitojauheskandaali heilahti Suomeen

Siteerataan Kauppalehteä:

"Suomalaiskarkeissakin voi olla melamiinia. MTV3:n haastattelema elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Pirkko Kostamo kehottaa suomalaisia välttämään suklaata, maitotoffeeta ja keksejä siihen asti, kunnes ne on tutkittu.

Elintarviketurvallisuusvirasto antaa viimeistään viikonlopun aikana kunnille ohjeet siitä, mistä tuotteista otetaan näytteet ja mitkä tuotteet vedetään samantien pois markkinoilta. Kunnille annettiin jo eilen ohjeet varata aikaa tuleviin tarkastuksiin."
Aihetta paniikkiin tiettävästi ei ole, sillä määrät ovat laskennallisestikin niin pieniä, että tuotteita pitäisi käyttää kilotolkulla, jotta raja-arvot ylittyisivät.

Kuolemantapauksia ja vakavia sairastumisia aiheuttanut Kiinan maitojauheskandaali leviää siis globaalien tuotantoketjujen mukana ympäri maailmaa.

Tällaiset tapahtumasarjat vain korostavat sitä, että lähiruoka ja -tuotanto kokonaisuudessaan on kestävämmällä pohjalla kuin globaalien konsernien tuotokset. Luomuruoka nostaa siis päätään yhä edelleen.

(via Pinseri)

EDIT klo 21.01: Selvityksessä on kyse siitä, onko kiinalaisia maitoa sisältäviä elintarvikkeita myynnissä Suomessa. Elintarviketeollisuus vakuuttaa, että suomalaisissa makeisissa ja kekseissä ole käytetty melamiinia sisältävää maitojauhetta. Myös Evirasta vakuutetaan, että Suomessa myytävieä kiinalaisia makesiakin saa turvallisesti syödä kahteen kiloon asti, siinä mielessä myös suklaasta tai toffeesta ei ihmisten tarvitse olla huolissaan.

Itse kuvio ei poistu tästä mihinkään. Jos maailman toisella laidalla ilmenee ongelma, se ongelma saapuu myös Suomeen ensimmäisellä lentokoneella. Tämä on realiteetti.

Ei kommentteja: