sunnuntaina, syyskuuta 14, 2008

Riittämätön tavoite

YLE Uutisten mukaan hallitus on päässyt sopuun lähivuosina rakennettavan tuulivoiman määrästä. Hallituksen tavoitteen mukaan uutta tuulivoimaa pyritään rakentamaan vuoteen 2020 mennessä noin 2000 megawattia eli noin 1000 tuulimyllyä. Linjaus liittyy vielä valmisteilla olevaan hallituksen ilmasto- ja energiastrategiaan.

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää hallituksen tuulivoimatavoitetta riittämättömänä.

Tavoite on riittämätön. Itseasiassa se ei ole edes mikään varsinainen tavoite, jonka toteuttamiseksi pitäisi ponnistella, sillä jo olemassa olevat kaupalliset suunnitelmat näyttäisivät täyttävän tämän tavoitteen jopa etuajassa.

Luonnonsuojeluliitto epäilee, että löysän tavoitteen taustalla on halu rakentaa lisää ydinvoimaa.

Vaikuttaa siis siltä, että hallitus ei ole tekemässä sellaisia strategisia ratkaisuja, jotka veisivät kohti kestävämmän kehityksen tietä, vaan yhä edelleen nojataan keskitettyyn energiastrategiaan ja kulutuksen kasvattamiseen. Tästä seuraa siis myös ympäristökuormituksen kasvu.

Tietysti asian voisi tulkita toisinkin. Jos kerran hallitus katsoo, ettei aidosti uusiutuvaa energiaa tarvita tuon enempää, ei sitä ydinvoimakaan tai muuta uusiutumatonta energiaa voida rakentaa, sillä EU on asettanut uusiutuvien energiamuotojen käytön suhteellisena osuutena energiankulutuksesta. Vähäinen uusiutuvan energian kulutus indikoi siis vähäistä energian kokonaiskulutusta. Tai niin sen ainakin pitäisi tehdä.

Energiapolitiikka näyttää tällä hetkellä siltä, että meille yritetään syöttää pikapuolin paksua pajunköyttä siitä miten ydinvoimasta tehdään ratkaisu tähänkin ongelmaan ja ettei mistään muusta muka ole ratkaisuksi. Se on siis kuvitelma, jonka poliitikot luovat tai johon he uskovat.

Tämä ei siis lupaa kovinkaan hyvää tulevan ilmasto- ja energiastrategian sisällön osalta.

Ei kommentteja: