tiistaina, syyskuuta 02, 2008

Oma moraalipuhe

Vakuutusyhtiö Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos kävi mainostajille toistamassa itseään ja puhumassa muuten vaan ristiriitaisia.

Hän puhui jälleen siitä, että yritysten parasta yhteiskuntavastuuta on tehdä omistajilleen mahdollisimman paljon voittoa. Reunaehtoina ovat Wahlroosin mukaan lait ja hyvät tavat. Uudelta kuullostavana elementtinä tuohon mantraan tuli lisäys, jonka mukaan omistajilla eli yksityisillä ihmisillä on velvollisuus toimia oman moraalinsa mukaan.

Kapitalisti siis ajattelee kenties näin, vastuullinen yritysjohtaja ei välttämättä. Business toki pyörii sillä idealla, että yritys tekee voittoa.

Yritys ei voi kuitenkaan tehdä voittoa keinoilla millä hyvänsä, vaan myös yrityksen toiminnan on kestettävä moraalista tarkastelua riippumatta yksittäisen omistajan kulloisestakin näkemyksestä. Yritys kun ei kysele yksittäisistä linjauksista tai päätöksistä omistajilta mitään.

Wahlroosin ajattelussa on ristiriitansa myös siinä, että "vain lait ja hyvät tavat rajoittavat". Lait ja tavat eivät ole täysin moraalisesta ilmastosta riippumattomia, vaan niiden seurauksia.

Kolmas konsernijohtajan harha-askel on se, että jos kerran omistajilla yksityisinä ihmisinä on peräti velvollisuus toimia oman moraalinsa mukaan, niin mikä vapauttaa yritysjohtajan yksityisenä ihmisen samasta velvollisuudesta hänen johtaessaan yritystä? Lähtökohtaisesti ei mikään. Yritys ei voi vapauttaa työntekijöitään heidän omasta moraalistaan.

Wahlroos puhuu siis pelkästään omasta moraalistaan ja pakenee näkymättömän omistajan selän taakse.

4 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Kun sisältö on hakusassa, eikä puhuja ole oikein itsekään selvillä mitä sanoisi - Nallekin puhessaan pyörittelee ympäripyöreitä sanoja moniselitteisesti.

Kyllä moraali, etiikka, hyvät tavat ja lait pitää tulla selkäiytimestä - yritystoiminnassakin. Säälittää ihan miten hakusassa näyttää kuitenkin Nallella olevan tämä juttu.

Vaiheinen kirjoitti...

Olen samaa mieltä. Wahlroosilla tuntuu olevan joku selostamisen tarve, mutta esimerkiksi moraalin osalta nuo virhepäätelmät ovat minusta aikamoisen karkeita, noinkin sivistyneen ihmisen sanomiksi.

Pisarat kirjoitti...

...ei minulla mitään suuria osakepäämomia ole, mutta eläkevakuutus on juuri tuon ukkelin lafkassa. Tyypillistä. En edes pysty seuraamaan, mitä rahoillani oikein tehdään. Laiskasti vaan odottelen, että saan edes omani aikanaan takaisin.

Vaiheinen kirjoitti...

Vakuutusfirmat ja pankit saisivat paljon hyvää aikaiseksi, jos yhä edelleen parantaisivat läpinäkyvyyttä toiminnassaan suhteessa asiakkaisiinsa. Vastuullinen liiketoiminta edellyttää sellaista, sillä yritys ei ole tekemisistään vastuussa pelkästään omistajilleen, vaan - eri näkökulmasta tosi - myös asiakkailleen sekä ympäröivälle yhteiskunnalle.

Tässäkin mielessä Wahroosin moraalipuheet ovat kovin köykäisiä suuren pörssiyhtiön johtajan sanomaksi.