tiistaina, kesäkuuta 24, 2008

Vaalisalaisuus vaarassa?

Effi kritisoi uutta sähköisen äänestämisen kokeilua tehdyn virallisen auditointiraportin perusteella siitä ettei järjestelmä täytä lain kirjainta vaalisalaisuudesta.

Effi sanoo:

Äänestysjärjestelmä ei täytä vaalilain vaatimusta vaalisalaisuuden säilyttämisestä (vaalilaki 83 c §). Auditointiraportista:

"- - [Ä]änet ovat selvitettävissä niin kauan, kunnes kaikki kopiot sähköisestä uurnasta tai uurnanavausavaimista on tuhottu. Vaalien elektroniset uurnat ja uurnanavausavaimet on tarkoitus arkistoida useiksi vuosiksi."

Vaalilain 83 c § sanoo, että

"Sen jälkeen, kun äänestäjä on vahvistanut valintansa, äänioikeusrekisteriin kirjautuu merkintä siitä, milloin ja missä hän on käyttänyt äänioikeutensa. Samalla äänestäjän antama ääni ja henkilötunnus kirjautuvat oikeusministeriön sähköiseen vaaliuurnaan siten salattuina, ettei niitä voida keskenään yhdistää. Äänen kirjautumisesta sähköiseen vaaliuurnaan ja sen säilyttämisestä siellä on huolehdittava siten, että vaalisalaisuus säilyy."

Tuossa näyttää siis olevan ristiriita. Siis siinä, että äänestäjien antamat äänet ovat yhdistettävissä äänestäjän henkilöllisyyteen kunnes kaikki kopiot sähköisistä uurnista on tuhottu. Lain mukaan ne pitäisi säilyttää seuraaviin vaaleihin asti, joten vaalisalaisuuden säilyminen järjestelmässä on kieltämättä vaakalaudalla. Kuka takaa ettei vuosissa laskettavissa ajanjaksoissa eri avaimet ja data päädy vääriin käsiin? Siis oikeasti takaa, eikä vain sillä selityksellä että "meillä on tietoturva".

Turun yliopiston matematiikan laboratorion auditointiraportin kommentti kertoo koko asiasta paljon:

"Sen sijaan voidaan epäillä, saadaanko vaalivirkailijoiksi värvättyä riittävästi tietotekniikan perusteet hallitsevaa väkeä, jotta mahdolliset vilppiyritykset olisi mahdollista havaita."

Niin. Mitäs arvelette, saadaanko? Melkein väitän suoralta kädeltä että ei saada.

EDIT: Toki on niin, että kokeilussa pystytään vaikka kouluttamaan tarvittava määrä virkailijoita, mutta jos järjestelmällä ja konseptilla siirryttäisiin täyteen toimintaan, ongelmat olisivat hyvin ilmeiset.

Sähköinen äänestäminen ei ole helppo nakki ollenkaan, mutta onneksi sen ei ole mikään pakko edes ollakaan. Meidän nykyinen järjestelmä toimii erinomaisesti ja luotettavasti, joten miksi korjata ehjää? Ei ainakaan siksi, että joku jossain muualla on kokeillut samaa asiaa tai että tämän peruteella pääsisimme jälleen elvistelemään tietoyhteiskuntavalmiuksillamme.

Emme pääse.

Demokratian toteutumisen herkimpien ja eniten kansalaisten luottamukseen nojaavien prosessien sotkeminen jollain sähköisellä äänestämisellä on huonoa tietoyhteiskuntapolitiikkaa.


EDIT 25.6.2008: TY:n auditointiryhmän vetäjän haastattelusta paistavat läpi koko järjestelmän ongelmat: Ylläpitäjä voi selvittää, ketä sinä äänestit kunnallisvaaleissa.

Ei kommentteja: