perjantaina, kesäkuuta 06, 2008

Hinta

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on julkaissut raporttinsa ilmastonmuutoksen hillinnästä. Kun YLE:n uutista lukee, sen ydinviesti on se, että maailma on vielä hyvin kaukana kestävästä kehityksestä. Kasvavat kasvihuonepäästöt on saatava kääntymään lasku-uralle, jotta maailma säästyisi ilmastonmuutoksen katastrofaalisilta vaikutuksilta.

Päästöjen puolittaminen 40 vuodessa saattaa maksaa noin 30 biljoonaa euroa (= 30 000 000 000 000 euroa). Se on paljon rahaa. Summaa voidaan kuitenkin vertailla esimerkiksi koko maailmantalouden kokoon. Maailmassa tuotettiin vuonna 2005 tavaroita ja palveluita yhteensä 38 000 000 000 000 euron edestä eli 38 biljoonalla.

Päästöjen puolittaminen 40 vuodessa maksaa siis vähemmän kuin yhden maapallon vuoden tuotanto.

Ilmastonmuutoksen hillintä maksaa, mutta se lasku pitää hoitaa. Sen olemme velkaa.

* * *

Eilen vietettiin YK:n maailman ympäristöpäivää. Teemana oli hiilidioksidipäästöjen vähentäminen kotiaskareissa.

Lepis on kirjannut muutamia vinkkejä siitä mitä voi itse asian eteen tehdä. Lisää vinkkejä päivän teemasivuilta.

* * *

EDIT klo 10.40: Itseasiassa, jos tuota ilmastonmuutoksen torjunnan hintaa vertaa vuodessa aseisiin käytettyihin varoihin, niin jos kaikki asevarusteluun käytetyt varat sijoitettaisiin ilmastonmuutoksen torjuntaan, tuo 30 biljoonaa saataisiin katettua noin 35 vuodessa. Meillä on siis ihmiskuntana varaa tähän projektiin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletpa löytänyt hyvää tajunnan räjäyttävää faktaa. Ei se niin kallista olisi hoitaa kuntoon siellä missä suurimmat tuhoajat toimivat.

Vaiheinen kirjoitti...

Julkista tietoa, julkista tietoa:-)

Se on vähän niin, että raha ei oikeasti ole ongelma, tahdon puute on. Jos tämäkin asia haluttaisiin pistää oikealle uralle, se olisi mahdollista, jos vain päättäjät haluaisivat.