torstaina, kesäkuuta 05, 2008

Aikakausi

Yksi aikakausi on päättymässä. Nimittäin lankapuhelinten aikakausi.

Tilastokeskuksen mukaan lankaliittymien määrä väheni Suomessa viime vuonna 178 000:lla. Lankaliittymien huippuvuoden 2000 jälkeen on lankaliittymiä poistunut käytöstä yli miljoona ja niitä on jäljellä 1,8 miljoonaa. Operaattorit ovat purkamassa paikkapaikoin koko lankaverkkoa, koska sen ylläpito uhkaa käydä kalliiksi.

Kännykkäliittymiä on sen sijaan yli 6 miljoonaa ja kansakunnan puhelintoiminta siirtyy mobiiliksi. Seuraava askel onkin lankaliittymiin perustuvien nettiliittymien poistuminen kuvioista ja langattoman laajakaistan lopullinen läpimurto. Nyt noita liittymiä on vasta 142000.

Kehitys on vääjämätöntä, siirrymme mobiilin viestintäteknologian aikakauteen. Hiljalleen ne erilaiset vuosien takaiset visiot siitä, että voi surffailla netissä ja hoitaa työasioitaan missä tahansa, tulevat ainakin teknologian puolesta mahdollisiksi.

Kysymys kuuluukin, muuttaako tämä kehityskulku esimerkiksi työelämää nykyisestä vielä jollain tavalla vai joko suuri murros siinä on saavuttamassa kehityksensä lakipisteen?

Veikkaan, että emme ole vielä työelämän toimintatapojen päätepisteessä emmekä edes näes sitä vielä. Sen verran nopeasti teknologia kehittyy ja vie meitä mukanaan. Toimistoista tulee yhä tarpeettomampia. Sosiaalisista suhteista ja toimintaverkostoista entistä merkittävämpiä.

Ei kommentteja: