torstaina, kesäkuuta 26, 2008

Ja vielä lisää tuulivoimaa

Tuulivoima on lähdössä myös täällä pohjoisessa lentoon. Nyt on vuorossa Tukholman alue, jossa kunnat panostavat hiljalleen tosissaan tuulivoimaan. Ruotsin pääkaupunkiseudulle kaavaillaan viiteen eri paikkaan yhteensä 150 tuulivoimalaa.

Ruotsissa on asetettu tavoitteeksi tuottaa vuoteen 2015 mennessä tuulivoimalla kymmenen terawattituntia sähköä.

Se on paljon, mutta se on myös mahdollista, jos vain halutaan.

Suomessa tavoitteita ei toistaiseksi ole asetettu, koska täällä energiapolitiikka vannoo silmät kiinni ja vaahto suussa ydinvoiman nimiin. Muu maailma on ajamassa ohitsemme koko energiapoliittisessa ajattelussa. Tai itseasiassa on jo ajanut, mutta vielä ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa järjelliseksi.

Jokainen tällainen hanke tarkoittaa lisää paineita hallituksen ilmasto- ja energiastrategialle ja lyö nauloja valmiiseen ydinvoima-arkkuun.

* * *

Suomessa hallitus on pääsemässä sopuun tuulivoiman tukijärjestelmästä eli syöttötariffista. Siinä tuulivoiman tuottajat saavat nykyistä markkinahintaa korkeamman sähkön hinnan ja hintaero tulee kuluttajien maksettavaksi. Kyseessä on markkinaehtoinen tariffin malli ja sen tarkoituksena on kannustaa mahdollisimman tehokkaaseen ja puhtaaseen sähkön ja lämmön tuotantoon.

Asiasta kertoo Turun Sanomat.

* * *

Muuten. Aika vähälle huomiolle on mediassa jäänyt toistaiseksi se seikka, että ydinvoima on vankasti yhteiskunnan toimin tuettua energian tuotantoa nykyisellään. Vaikka toisin on väitetty. Kenties asia on hieman herkkä niille, jotka ydinvoimaan ovat myös mediassa hurahtaneet.

Ei kommentteja: