Salakuuntelu pahasta businekselle
Ruotsin uusi salakuuntelulaki, joka antaa sikäläisille viranomaisille mahdollisuuden salakuunnella maan rajat ylittävää tietoliikennettä, saattaa käydä jossain määrin ruotsalaisten kukkarolle.
Investointihakuiset yritykset ovat viestineet, että he eivät sijoita toimintojaan Ruotsiin lain vuoksi. Esimerkiksi TeliaSonera ja Google ovat laista nyreissään. TeliaSonera onkin jo siirtänyt suomalaisten sähköpostit pois Ruotsista Suomeen ylläpidettäväksi.
Suomalaisten ei kuitenkaan kannata tässä asiassa ryhtyä nuolaisemaan mitään, koska Suomen ulkomaan nettiliikenteestä suurin osa nykyisellään kulkee Ruotsin kautta ja on siten valvonnassa. Esimerkiksi Google tuskin sijoittaisi mitään kansainvälistä tänne Ruotsin sijaan.
Ruotsin laki on kohtalaista myrkkyä yrityksille, jotka tarjovat suurille kansainvälisille organisaatioille hosting- tai SaaS (Software as a Service) -palveluita.
Mikä firma haluaa antaa tietovarantonsa ja siten monesti myös arvokkaimman pääomansa sellaisen yrityksen hoidettavaksi, jonka sijaintipaikasta varmuudella tiedetään, tietoliikenteen joutuvan salakuunnelluksi? Asiakkaita voi olla vaikea vakuuttaa siitä, että luottamus on täydellinen. Se ei esimerkiksi Googlelle on ihan helppoa nytkään, kun SaaS-konsepti on vielä varsin uusi ilmiö.
Vaikka laki on ruotsalaisten, verkkotopologian kautta se koskettaa vakavasti myös suomalaisia kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja ihan yksittäisiä kansalaisia, jotka käyttävät kansainvälisiä verkkopalveluita. Eli käytännössä kaikkia.
Pitemmällä aikavälillä laki, jonka motiiviksi on arveltu halua kuunnella venäläistä tietoliikennettä, saattaa siirrättää myös tietoliikennettä kulkemaan muita teitä pitkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti