MyParl
EU on rakentamassa omaa yhteisöpalveluaan. Palvelun idea on tehdä jotakin Facebookin ja MySpacen tapaista Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien, kuten meidän eduskuntamme, parlamentaarikoille. Puhteen nimi on MyParl.
Palvelun tarkoituksen on Euroopna päättäjille yhteinen foorumi, jossa voidaan kommunikoida ja vuorovaikuttaa yleiseurooppalaisen parlamentarismin nimissä. Järjestelmän on tarkoitus aueta lokakuussa ja sen maksaa EU.
Yleisölle on tarkoitus tarjota mahdollisuus lukea palvelun tietoja, mutta ei sen kummemmin osallistua.
* * *
Kuullostaako järkevältä?
On luonnollisesti myönteistä, jos eurooppalaiset parlamentaarikot saadaan keskustelemaan yli rajojen toistensa kanssa ja löytämään uusi ulottuvuuksia. Tästä tuskin on mitään haittaa.
Hanke on kuitenkin saanut myös kriitikkonsa. Palvelua syytetään jo ennen sen julkistamista siitä, että se on rahanhukkaa ja siitä, että asia olisi voitu hoitaa jo olemassa olevilla työkaluilla. Britit ovat laskeneet, että homma maksaa 4000 puntaa jokaista euroedustajaa kohde seuraavan puolentoista vuoden aikana. Muissa avoimissa järjestelmissä ei kuitenkaan moderointivaatimuksia olisi voitu toteuttaa. Toisaalta, jo valmiiksi epäillään etteivät MEP:it mene tähän palveluun, koska eivät muutenkaan mihinkään tietsikoihin koske ellei ole aivan pakko.
4000 puntaa (päivän kurssilla 5052,74 €) per ydinkäyttäjä on paljon, itseasiassa hyvin paljon ellei jopa liikaa. Se maksaa enemmän kuin esimerkiksi ison organisaatiossa toiminnanohjausjärjestelmä SAP:n tehokäyttäjien käyttömaksut ovat vuodessa.
Sisältyy asiaan vielä yksi näkökulma. Miksi ihmeessä tuon verkostoja ei voida suoraan avata kansalaisille laajemmin? Mikä idea on tehdä ikäänkuin ikkuna, jossa establishment keskustelee keskenään ja kansalaiset saavat heidän armollisella luvallaan katsella touhua. Luuleeko joku, että paljon katselee?
Kuten sanottua, parlamentaarikkojen keskinäinen kommunikaatio omissa ryhmissään (tällaisten ryhmien rakentamista nämä yhteisöalustat eivät mitenkään sulje pois) on kannatettavaa, mutta kansalaisten jättäminen ulos kokonaan vuorovaikutuksesta on hölmöä. Mahdollisuushan olisi luoda alusta, jossa keskustelu ja vuorovaikutus saa uusia mahdollisuuksia.
Miksi tällaiset julkishallinnon hankkeet jätetään tyypillisesti puolitiehen ja rakennetaan alamaisten hallitsemisen kulttuurille? Ei toimi nykymaailmassa tällainen ajattelu enää.
* * *
Tiedoksi, että Vaiheinen mobilisoi tänään itsensä muutamaksi päiväksi, joten luvassa on tarinaa ehkä hieman epätasaisemmin. Raporttia retkistä on odotettavissa myöhemmin ja kenties matkan varrelta.
* * *
(Kuvassa Strasbourgissa sijaitseva Euroopan parlamentin rakennus. Kuva: Wikimedia Commons)
2 kommenttia:
Hyvää lomaa (?) tai mobilisointia :)
Kiitos kiitos. Ei oo vielä varsinaisesti loma, vaikka sekin on kohta edessä. Mm. kulttuuria yöttömässä yössä on tiedossa.
Lähetä kommentti