torstaina, kesäkuuta 12, 2008

Metafora

Sodankylässä esitetty Milos Formanin elokuva 'Palaa palaa' (Fireman's Ball) on hänen omien sanojensa mukaan metafora kommunistisen Tsekkoslovakian yhteiskunnasta ja hallituksesta. Elokuva kiellettiin sen valmistuttua 1968 ja on sittemmin ollut esitettävien ja arvostettujen listalla vuodesta 1999.

Elokuva on hauska ja nykymittapuiden mukaan viaton. Elokuvassa ikääntyneet palomiehet järjestävät juhlat kaikkine kauneuskilpailuineen, mutta järjestelykomitea kohtaa kommelluksen toisensa jälkeen. Olut virtaa ja marssimusiikki soi. Päällepäin elokuva näyttää pelkästään hupaisalle ilman suuria yllätyksiä vai jännitteitä.

Elokuvassa näyttelevät henkilöt eivät ole ammattinäyttelijöitä, vaan elokuvassa esittämiensä roolien ammateissa toimivia. Forman sanoi, että kun ihminen saa esittää sitä, mitä on, se on mahtavaa.

Metafora ei elokuvassa ole alleviitattu, sillä elokuvan tekemisen aikaan Tsekkoslovakiassa niitä välteltiin poliittisista syistä. Näyttelijöillekään Forman ei omien sanojensa mukaan kertonut metaforasta, mutta arveli heidän arvanneen asian.

Kieltämättä elokuva nauraa sen ajan yhteiskunnalliselle menolle ja pitää pilkkanaan asioiden virallista hoitoa. Se myös näyttää ihmiset nauttimassa omista huveistaan samassa tilassa virallisen huvin kanssa.

(Kuvassa seinä Seitabaarissa)

Ei kommentteja: