Kovaa taloutta ja politiikkaa
USA:ssa on laskeskeltu, että ilmastopäästöjen leikkaaminen 75 %:lla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2050 mennessä maksaisi 9500 miljardia euroa, mikä vastaa maan koko vuoden bruttokansantuotetta. Ehdotuksen sisältävä laki tosin hylättiin maan senaatissa.
Yksi olennainen uutisen kommentti on se, että tarvittavasta päästöleikkauksesta tulisi yhtäjaksoinen lama USA:an 20 vuodeksi. Hylätyn ehdotuksen mukainen toiminta loisi valtavan byrokratian ja USA:n kaupalliset toiminnot pysähtyisivät. Siis tuon hylätyn lakiehdotuksen mukaisen ohjelman mukaan tulisi maanpäällinen maailmanloppu USA:an.
Laki on ilmeisesti ollut surkea, jos se tuollaiset ilmiöt pääsee aiheuttamaan ja varmaankin hyvä, että se hylättiin. Tästä huolimatta, tuo kerrottu tavoite on väistämätön, koska mikäli ilmastonmuutoksen kanssa seisotaan USA:ssakin tumput suorina, lopputulos ei ole mikään pitkäkestoinen lama, vaan koko systeemin romahdus.
Toinen näkökulma liittyykin sitten asian uutisointiin, että mikä poliittinen tai muu tarkoitusperä on kauhukuvien rakentamisessa. Muutos ei ole pelkästään karsimista ja byrokratiaa, vaan se on myös uutta taloutta ja liiketoimintaa. Ilmastonmuutos synnyttää myös kokonaisia liiketoiminta-alueita, jotka luovat vaurautta. Mikäli asiaa ei haluta katsoa kuin nykyisestä kivihiiliajan teollisesta perspekstiivistä, kaikki uusi on pelottavaa ja toimimatonta. Eli kirjoitettujen kauhukuvien toteutuminen ei ole mitenkään välttämätön seuraus ilmastonmuutoksen hillinnästä.
* * *
Tekniikka & Talous on luokitellut em. uutiset otsakkeen "Ilmastotalkoot" alle. Käsite on mediassa varsin yleisessä käytössä.
Mitkä ihmeen "talkoot"? Ilmastonmuutoksen hillinnässä on kysymys politiikasta, liiketoiminnasta ja ihmisten kulutuskäyttäytymisestä. Kaikki nämä kuuluvat tyypillisesti nk. "koviin asioihin".
Muutenkin ympäristöasioiden käsitteleminen ikäänkuin toissijaisina "pehmoasioina" on vanhanaikaista ja mielikuvaa vääristävää. Tosiasiassa ympäristöpolitiikka, ilmastonmuutokseen liittyvät taloudelliset asiat ja muut ovat erittäin kovaa politiikkaa ja taloutta. Kyseessä on ihan perinteisesti kovina asioina pidettyjen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tai talouspolitiikan kaltainen asia.
* * *
Bearingpoint on selvittänyt yritysten toimitusketjun ympäristöystävällisyyttä ja kertoo, että yritysten ympäristöasioihin panostaminen on tullut jäädäkseen. Ympäristöasioiden huomioiminen ei ole enää pelkkä trendi. Muutos on hidasta, mutta varmaa.
Eli yrityksissä on oivallettu ympäristöasioiden merkitys liiketoiminnalle. Silloin kun yritys tekee jotain siksi, että asia on hyväksi liiketoiminnalle, kyse ei ole enää hyväntekeväisyydestä ja harrastuksesta, vaan yksinkertaisesti rahasta, voitosta ja tuloksesta.
Ja niin sen pitäisikin olla, että ympäristöä säästävän liiketoiminnan pitäisi olla tuloksellisempaa kuin ympäristöä tuhoavan liiketoiminnan harjoittaminen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti