tiistaina, kesäkuuta 17, 2008

Vihdoinkin tuulivoimaa!

Tuulivoima on saamassa vauhtia nyt myös Suomessa. Peräti kahden hankkeen voimin. Toisesta kertoi Fortum ja toisesta Helsingin Energia ja Etelä-Pohjanmaan Voima. Jos näistä hankkeista tulee totta, tuulivoimalla voitaisiin tyydyttää Tekniikka & Talouden mukaan kymmenisen prosenttia Suomen energiankulutuksesta. Ensimmäisen suuren tuulivoimapuiston pitäisi olla käytössä vuoden 2015 paikkeilla.

Fortumin suunnitelmissa on Perämerelle sekä 800–900 megawatin että 350–400 megawatin merituulipuistot. Helsingin Energian ja Etelä-Pohjanmaan Voiman perustettava Merituuli Oy pyrkii kahden 500–1000 megawatin kokoisen merituulipuiston toteuttamiseen.

Ja miksikö sitten nyt äkillisesti lisää tuulivoimaa? Uutisen mukaan syy on se, minkä voi lukea lehdestäkin eli EU:n päästökauppa sekä muu ilmasto- ja energiapolitiikka.

Uutinenhan on hyvä. Kun suunnitelmat ovat tuota luokkaa, niin silloin tuulivoimalla on oikeasti strategista merkitystä maan energiapolitiikassa. Se tarkoittaa merkittävää uusiutuvien energiamuotojen potentiaalin hyödyntämistä.

Voisi tietysti arvioida, että kyse on myös taloudellisiin ohjauskeinoihin perustuvan politiikan toimivuudesta. Nuo yhtiöthän eivät lähtisi tuulivoimaan satsaamaan noin paljoa, ellei siitä olisi odotettavissa myös liiketaloudellista hyötyä.

Jokohan se jankuttaminen siitä, ettei Suomessa tuule tarpeeksi ja että tuulivoima on liian kallista, voitaisiin työntää nurkkaan vastuullisten energiapäätösten tieltä?

Niin. Ja kuka niitä ydinvoimaloita kohta enää tarvitsee?

(Kuvassa tanskalaisia tuulimyllyjä Kööpenhaminan lähistöltä. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: