tiistaina, kesäkuuta 17, 2008

Käsikirja

Eduskunta on saanut ympäristökäsikirjan. Se on hyvä asia, sillä eduskunta on itsessään jo kohtuullisen kokoinen organisaatio ja sen toimintaa on hyvä ohjata myös ympäristöasioissa muilla keinoilla kuin toiveilla ja työntekijöiden sivistyksellä. Ympäristökäsikirja perustuu ISO 14001 -standardiin ja siinä on kuvattu yleisellä tasolla eduskunnassa toteutettavat ympäristöperiaatteet ja toimintatavat.

Se sen sijaan ihmetyttää, että eduskunta saa ympäristökäsikirjan vasta nyt. Jos Googlella asiaa katsoo, niin isommat ja pienemmät organisaatiot ovat tehneet ympäristökäsikirjoja jo pitkään. Esimerkiksi Engel-yhtymä kertoo Engel kiinteistö- ja siivouspalvelujen ympäristökäsikirjan valmistumisesta vuoden 1998 vuosikertomuksessaan ja niin päin pois.

Ympäristöasioiden hoitaminen isommassa organisaatiossa vaatii ohjeistusta ja prosessien tarkastelua, jotta tarvittavat asiat tulisi otetuksi huomioon.

Oikeastaan se, että eduskunta saa ympäristökäsikirjan vasta nyt, kuvaa menneiden aikojen päättymistä hiljalleen sekä päättäjien keskuudessa vallinnutta yliolkaista suhtautumista ympäristöasioihin. Miksikään esikuvaksi eduskuntaa organisaationa ei voi kutsua.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No olipa yllättävää! Nyt vasta! Toisaalta taas ei. Onhan piittamattomuus ympäristöasioihin ollut enempi sääntö kuin poikkeus siinä laitoksessa jo niin pitkään.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Sinänsä hyvä, että ovat saaneet sen nyt aikaiseksi ja vieläpä standardin mukaisesti. Vielä kun hakisivat sille sertifikaattia ja saisivat sen pidettyä.

Piittaamattomuus siellä näkyy monella tasolla.