lauantaina, kesäkuuta 21, 2008

Prosentit

YLE Uutisten uutisen mukaan Suomen hiilidioksidipäästöt lisääntyivät vuodesta 2005 vuoteen 2006 eniten koko Euroopan unionin alueella. Suomen päästät kasvoivat 16,3 %, mikä tarkoittaa Euroopan ympäristöviraston EEA:n tilaston mukaan 11,3 tonnia.

Tilaston mukaan Suomen päästöt ovat kasvaneet 13,2 % vuoden 1990 päästöihin verrattuna. Tällä kriteerillä Suomi on kasvattanut päästöjään 8. eniten EU:ssa. Suomella ei siis ole erityistä syytä paukutella henkseleitään tässä asiassa ja oikeastaan tuon tilaston positiivinen seikka on se, että Suomi ei ole volyymiltään EU:n suurimpia saastuttajia.

Siis kasvattanut ei vähentänyt, kuten monet maat. Samaan aikaan koko EU:n päästöt ovat vähentyneet 7,7 % vuoden 1990 tasosta. EU onkin saavuttamassa Kioton sopimuksen 8 %:n vähennystavoitteen ennen vuotta 2012. Se on sinänsä positiivinen uutinen.

Tiedossa on kuitenkin se, että Kioton sopimuksen tavoitteet eivät riitä mihinkään ja pitkä tie on vasta alussa. Ja Suomikin saisi hiljalleen ryhtyä kulkemaan muiden kanssa samaan suuntaan.

Ei kommentteja: