keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2008

Blogit rekisteröitäväksi?

Euroopan parlamentin kulttuurikomitea on laatinut mietintöä "tiedotusvälineiden keskittymisestä ja moniarvoisuudesta Euroopan unionissa". Se käsittelee monin osin perinteistä mediaa, mutta astuu myös blogien varpaille.

Alustavan mietinnön (PDF) mukaan komitea suosittelee "weblogien oikeudellisen tai muunlaisen aseman selventämistä ja kehottaa weblogien vapaaehtoista luokittelua niiden ammatillisten ja kaupallisten vastuiden sekä niiden laatijoiden ja julkaisijoiden etujen ja kiinnostuksen kohteiden mukaisesti".

Lisäksi ehdotetaan riippumattomien media-asiamiesten palkkaamista jäsenvaltioihin.

Mitä se on? Piraattiliitto kertoo, rekisterin ja media-asiamiesten avulla halutaan helpottaa bloggaajien saattamista oikeudelliseen vastuuseen kirjoituksistaan ja viranomaisten mahdollisuuksia säädellä blogien sisältöä.

Asian uutisoinnin mukaan kulttuurikomiteassa ollaa huolissaan bloggaajista, joilla on "pahantahtoisia aikeita" tai "salainen agenda". Bloggaajia ei asiaa valmistelleen europarlamentaarikko Marianne Mikon mukaan nähdä uhkana, mutta "he ovat asemassa, jossa he voivat saastuttaa kyberavaruutta laajamittaisesti."

* * *

Asia on siis vielä valmisteluvaiheessa. Siinä olivat hyvät uutiset.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun joku poliitikko vaatii internetille samanlaista valvontakoneistoa kuin perinteisillä joukkoviestimillä on. Aikoinaan myös suomalaiset ministerit ovat kunnostautuneet ehdottelemalla koko internetin sisältöjen säätelyä YK:n tai vastaavan toimesta. Nämä ehdotukset ovat täyttä hölmöyttä, eivätkä ole järjellisin voimavaroin toteutettavissa.

Tekstin muotoilussa ja teemoittelussa rinnastetaan blogeja varsin suoraan kaupallisiin tiedotusvälineisiin ja viitataan niiden huoleen omasta asemastaan. Ilmeisesti mediateollisuuden lobbaajat ovat olleet ahkerina mietinnön valmistelun aikaan. Mahtaakohan bloggaajilla olla minkäänlaista edunvalvojaa missään?

Mietinnön tekstissä blogeilla nähdään myös tehtäviä, joita niillä ei läheskään aina taida olla.

Vai mitä sanotte siitä, että "weblogit muodostavat kasvavan itseilmaisuun soveltuvan ilmaisukeinon, jota sekä mediatyöntekijöiden että yksityishenkilöiden voivat käyttää, ja että weblogien sisällön laatijoiden ja niiden julkaisijoiden asemaa, mukaan lukien heidän oikeusasemaansa, ei ole määritelty tai selvitetty weblogien lukijoille, mikä aiheuttaa epätietoisuutta sisällön puolueettomuuden, luotettavuuden sekä lähdesuojan ja eettisten sääntöjen noudattamisen suhteen ja vastuun suhteen mahdollisissa oikeusjutuissa"

EU-tyylinen virkehirviö pitää sisällään siis ajatuksen siitä, että blogien julkaisijoiden asema on jotenkin epäselvä ja siksi lukijoille syntyy epäselvyyttä esimekiksi puolueettomuuden tai lähdesuojan suhteen.

Tästä syntyy sellainen mielikuva, että kulttuurikomitea ei ymmärrä blogien tai kansalaisjournalismin luonnetta ensinkään ja päätyy siten vaatimaan blogeilta kannanottoja samoihin asioihin kuin perinteiseltäkin medialta. Tilanne on oikeastaan sama, kuin silloin jos traktorit ja henkilöautot katsastettaisiin samoilla vaatimuksilla siksi, että molemmat liikkuvat tiellä ja molemmissa on pyörät.

Mietinnöstä huokuu myös näkemys, jonka mukaan julkinen koneisto ja perinteinen media aidosti pelkää avointa sananvapautta ja mielipiteenvaihtoa. Se suojelee omaa rooliaan vallankäyttäjänä ja kansalaisia ohjaavan informaation suodattajana. Erittäin vanhanaikaista ajattelua.

* * *

Mitä sitten Vaiheiseen blogina tulee, niin vapaaehtoinen viranomaisrekisteröinti ei tule kyseeseen. Koska tällaista rekisteröintiä ei ole printtimediallakaan, miksi blogi pitäisi reksiteröidä? Niin kauan kuin on oikeus itse painaa ja jakaa lehtisiä kansalaisille, ei ole mitään syytä pistää rekisteriin samaa toimintaa verkossa.

Onko tällä blogilla salainen agenda? Ei ole. Koko "agenda" selviää tänne kirjoitetuista teksteistä.

Onko tällä blogilla "pahantahtoisia aikeita"? Ei ole. Jos EU kokee pahantahtoiseksi sen, että esimerkiksi sen toimintaa kritisoidaan, niin siinäpähän kokee. Mitään aikeita ei ole, pelkästään reaktioita koettuun typeryyteen. Ja jos joku EU:ssa on sitä mieltä, että tässä blogissa kirjoitetaan jotenkin vääriä mielipiteitä, niin kommenttiruutu on käytössä, olkaa hyvä.

Lisätään sitten vielä selventävästi se, että tämä blogi ei pyri olemaan puolueeton, eikä tiedotusväline, joka noudattaisi kirjaimellisesti journalistisia säädöksiä tai ohjeita. Kyseessä on blogi. Jos blogin ero esimerkiksi radiokanavaan ei ole ymmärrettävä, kannattaa EU:ssa jatkaa harjoituksia ja esimerkiksi avata EU:n oma sosiaalisen median alusta MyParl kansalaisille. Kyllä se sosiaalisen median ja perinteisen ylhäältä alas johdetun median ero siitä avautuu.

* * *

EU on nyt ihmeissään miksi irlantilaiset eivät hyväksyneet uutta perussopimusta. Yhdeksi syyksi on arvioitu sitä, etteivät irlantilaiset - siis kansalaiset, ei hallitus - ymmärrä mitä EU puuhaa, miksi ja ketä varten. Irlantilaisten mielipidettä ei kannata ihmetellä niin kauan, kuin EU tuottaa tällaisia lobbauskoneiston ja EU:n byrokratian kukkasia, joiden kontaktipinta kansalaisten arkeen on vähintäänkin hämärä.

(via SchizoBlog)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"weblogien vapaaehtoista luokittelua niiden ammatillisten ja kaupallisten vastuiden sekä niiden laatijoiden ja julkaisijoiden etujen ja kiinnostuksen kohteiden mukaisesti"

Vaaditanko tällaista perinteiseltä medialta? Haluaisin hetimiten tarkastaa kenen etuja suomalaismediatalot ajavat.

Vaiheinen kirjoitti...

Uutistoiminta ei ole luvanvaraista toimintaa, vaan esimerkiksi sanomalehden saa perustaa kuka vaan. Sähköisen median puolella tilanne on sikäli toinen, että jakelukanavien vaatimat taajuuksien käyttö on luvanvaraista, ihan siksi että nuo taajuudet ovat varsin rajallinen voimavara. Mutta esimerkiksi radiouutisia yms. tuottavan tuotantotoiminnan voi pistää pystyyn kuka tahansa.

Kokonaan toinen juttu ovat sitten nuo ISBN, ISSN ja URN-tunnukset. Niillä identifioidaan esimerkiksi kirjastoja varten sarjat jne. ja sellaisen Suomessa saa pyytämällä Kansalliskirjastosta. Niillä ei siis ole mitään tekemistä viranomaisrekisteröinnin kanssa.

Mediataloilla on omia toimialajärjestöjä kuten esimerkiksi Sanomalehtien liitto, mutta niihinkään eivät kuulu kaikki, eikä minkään media on ole pakko olla tuollaisen jäsen.

Suomalaiset mediatalot ovat omilla asioillaan, sillä läheskään kaikilla niistä ei mene hyvin. Sanomalehtien tilaajamäärät hiipuvat ja mainostulot junnaavat paikallaan.