sunnuntaina, kesäkuuta 01, 2008

Selityksiä

Sekasotkuksihan se on mennyt tuo vaalirahojen julkisuudesta ja ilmoitusvelvollisuudesta käytävä keskustelu. Itse asian eli lain muuttaminen etenee omaa tahtiaan eli valmista tulee joskus. Varmastikin asiassa tulee uudistuksia, mutta ymmärtävätköhän puolueet ja poliitikot nyt ihan oikeasti ajaa lakiin mekanismit, jotka varmistavat avoimuuden?

Vain aidosta avoimuudesta on nyt hyötyä, ei tavanomaisesta vesittämisestä ja porsaanreikien rakentelusta.

Liikemiesten tukiyhdistys, joka rahaa jakoi yhteensä 406000 euroa yhteensä 53 ehdokkaalle (joista 39 valittiin eduskuntaan), on julkistanut tukemansa ehdokkaat. Ja siitä on sitten poikinut uusia selityksiä ilmoitusten tekemättä jättämiselle tai muun julkisuuden karttamiselle. Tätä kohutukea ovat saaneet 35 keskustalaista, 13 kokoomuslaista, 3 demaria, 1 rkp:n ja 1 vihreä ehdokasta. Mukana ovat kaikkien kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat.

Rahat tulivat liian myöhään, oikeusministeriö on jakanut epäselviä ohjeita, rahoja on ohjattu puolueelle ja niin päin pois.

Selitykset ovat selityksiä, eivätkä muuta asiaa. Kun koko asiassa nousi kohu, niin mikä on se viisaus, joka estää edustajaa olemaan asiassa oma-aloitteisesti avoin? Oli aivan alusta alkaen arvattavissa, että koko lista tulee julkiseksi.

Toinen asia on sitten se, mihin tämä laajalle edustajajoukolle tukeaan antanut taho on oikeasti pyrkinyt. Tuen saajien kirjo viestii siitä, että pelkästään aatteelisin perustein rahaa ei ole jaettu. Mitään laitontahan tällaisessa tuessa ei ole, mutta kun yksi taho tukee yhden ison puolueen edustajien verran kansanedustajia, syntyy kysymyksiä sidonnaisuuksista ja riippumattomuudesta.

Tällainen johannespaukku-meininki ja siitä vaikeneminen ei näytä hyvältä politiikan ja kansanedustuslaitoksen uskottavuuden kannalta.

Olisiko muuten syytä säätää katto myös sille, kuinka paljon yksi ja sama taho saa myöntää tukea ehdokkaille yhteensä? Kyllä, se vaatisi perustuslaillista tarkastelua ja kyllä, sitä olisi kohtalaisen helppo kiertää. Silti asiasta voi jäädä myös kiinni ja mikäli tällainen toiminta olisi sanktioitu, se toimisi rajoitteena.

Mikä muuten estää säätämästä ehdokkaiden tukemiseen rekisteröitymispakkoa? Siis jos aiot antaa rahaa tai muuta tukea ehdokkaalle olisi tukijan rekisteröidyttävä ja nämä rekisterit olisi tehtävä julkisiksi. Se kertoisi samalla myös tulevien edustajien sidonnaisuuksista eri tahoja kohtaan.

Koko asia on oikeasti vakava ja siten myös tekojen pitää olla sen mukaiset. Arvojohtajaa tässä sekasotkussa poliitikoistamme ei ole löytynyt.

Ei kommentteja: