keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2008

Talousseurantaa

Viime elokuussa, ja jonkun kerran sen jälkeenkin, on täällä pohdittu talouden suuntaa. Merkit ovat olleet ilmassa pitkin syksyä ja nyt sitten ovat virallisetkin tahot tehneet saman havainnon. Talouden laskusuhdanteen merkit ovat varsin vahvat.

Valtiovarainministeriö on alentanut kasvuennustettaan ja Helsingin Pörssin yleisindeksi on pudonnut alimmilleen yli vuoteen. Tulosvaroituksia tippuu pörssiyhtiöiltä tasaiseen tahtiin ja esimerkiksi metsäteollisuudessa on supistuksia edessä.

Kuten YLE Uutiset sanovat: "Koronnosto-odotusten lisäksi inflaatio on lähes ainoa taloudessa, mikä osoittaa vahvaa kasvua."

Tilanne on siis kaikkea muuta kuin hyvä ja tätä taustaa vasten voisi sitten miettiä, olivatko ne edellisen työehtosopimuskierroksen huimat palkankorotukset sittenkään kokonaisuuden kannalta järkevä liike?

Tarkoitan tällä nyt nk. yleistä linjaa enkä minkään yksittäisen alan sopimusta. Nimittäin, kun palkkakustannukset eivät jousta, niin työntekijöiden määrä yrityksissä joustaa - irtisanomisten ja lomautusten kautta.

Alamäki on siis menossa ja sen pää ei ole vielä näkyvissä.

Ei kommentteja: