keskiviikkona, huhtikuuta 13, 2011

Uusia energiastrategioita ja vanhojen kuolemia

Pari energiauutista on syytä noteerata.

Tekniikka & Talous kirjoittaa:

"20–30 vuoden aikajänteellä syntyy uusi hajautettu struktuuri, joka perustuu kokonaan uusiutuviin energioihin, omalta alueelta peräisin oleviin resursseihin ja täydelliseen energiaomavaraisuuteen", kehittämispäällikkö Pekka Peura ja projektipäällikkö Timo Hyttinen väittävät.
Jutussa kuvataan sitä strategista vaihtoehtoa, joka on mahdollinen, kansantaloudelle hyödyllinen eikä tarvitse ydinvoimaa. Tässä on niitä elementtejä, joita suomalaisessa ydinsokeassa energiakeskustelussa ei edes ole haluttu harkita.

YLE Uutiset kirjoittaa ranskalaisten ydinvoimatuskasta:
Ranskassa ydinvoima on kuin uskonto, jota ei oikein sovi kyseenalaistaa.
Suomessakaan päättäjät eivät ole juurikaan kyseenalaistaneet ydinvoimaan perustuvaa ideologiaansa, vaan katsoneet käytännössä läpi sormien sitä, että asiaan liittyviä päätöksiä tehdään esteellisyyden vallitessa ja intressiryhmien on annettu huseerata ydinvoimapäätösten tuottamisessa demokraattista luottamusta nauttiville valtioelimille.

Samassa jutussa haastateltu Ranskan ydinvoimalatyömaita 80-luvulla johtanut, yliopisto-opettajana toiminut ja 2000-luvun alkuun asti  Euroopan komission energianeuvonantoryhmää johtanut Lionel Taccoen toteaa Olkiluotoon rakenteilla olevasta EPR-reaktorista:
TVO:n olisi pitänyt olla hyvin epäilevä neljän vuoden aikataulun suhteen. Se ei ole mahdollista. Prototyyppiä ei voi tehdä neljässä vuodessa.
Siis prototyyppiä. Ei mitään valmista, vaan prototyyppi. Niin TVO on pistänyt meidät suomalaiset monella akselilla ranskalaisen ydinvoimauskonnon koekaniineiksi.

Ei kommentteja: