perjantaina, maaliskuuta 11, 2011

Napajäätiköt sulavat odotettua nopeammin

Yle uutiset kertoo BBC:n jutusta:

"Napajäätiköiden sulaminen on nopeutunut Grönlannissa ja Etelämantereella 20 vuoden aikana. Tuore tutkimus osoittaa, että jään sulaminen pelkästään näillä alueilla on pian suurin syy merenpinnan nousuun."
Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n arviot vuodelta 2007 näyttävät olevan alakantissa.

Maapallolta on kuluvan vuosisadan aikana katoamassa kokonaisia valtioita ja silti asian edessä käytännössä vain ihmetellään. Voivottelu lyhyen aikavälin taloudellisista menetyksistä on turhaa, koska tarvittava muutos on paljon syvällisempi kuin nyt edes ymmärretään ja muutos on vasta alussa.

2 kommenttia:

Jarno kirjoitti...

Niin ristiriitaista kaikki. Sitten toisaalta sanotaan, että vaikka fossiilisten polttoaineiden käyttö loppuisi nyt kun seinään, tulisi ilmastonmuutos jatkumaan joka tapauksessa nopeana, koska isoja pyöriä ei pysty noin vain pysäyttämään. Eli ne valtiot katoavat joka tapauksessa. Ja sitten toisaalta sanotaan, että tämä kaikki johtuu maapallon normaaleista omista olosuhteiden vaihteluista, ei ihmisen vaikutuksesta. Ei ihme, että mitään ei tehdä.

Vaiheinen kirjoitti...

Ei itse asiassa ole mitään ristiriitaista. Vain propagandassa on.

Pari asiaa on tieteellisten tutkimusten näkökulmasta varsin selviä. 1) Ilmastonmuutos on totta ja uhkaa nykyistä elämäntapaamme siinä mielessä kuin sen tunnemme ja 2) Ilmastonmuutos verrattuna esiteolliseen aikaan on pitkälti ihmisen aikaansaamaa, koska elämäntapamme on vaatinut mittavia hiilidioksidipäästöjä.

Näitä ei enää tarvitse ihmeellisemmin uusin argumentein perustella, vaan jos arvioi niiden olevan epätotta, niin on parempi esittää muutakin kuin vaatimuksia uusista tutkimuksista tai jotain muuta yhtä epäselvää.

Tiede ei siis nykyisellään normaalia enempää epäile asiaa. "Normaalia enempää" siksi, että tieteessä aina - ihan aina - on olemassa epäilyä ja niin pitääkin olla, mikä ei estä eikä pidäkään estää poliitikkoja tekemästä tarvittavia päätöksiä.

Tieteessä on yhä edelleen ihmisiä, jotka kritisoivat esimerkiksi käsitystämme painovoimasta, ja ihan perustellusti, vaikka itse kukin meistä tietää mitä se käytännössä tarkoittaa. Se ei estä meitä tekemästä selkeitä johtopäätöksiä painovoiman olemuksen perusteella.

Ilmastonmuutos on ihan samalla tasolla totta ja olemassa oleva ilmiö.

Se, että mitään ei tehdä, on pelkästään lyhytnäköisen ahneuden ja taloudellispoliittisen "realismin" aikaansaannosta. Moraalitonta sellaista tosin.