sunnuntaina, joulukuuta 30, 2012

Vuosi 2012 - yhteenvedon suunnittelua II

Tuli tuossa tuumittua sitä mistä tämä vuosi jää historiaan ja mistä taas ei?

Pari vakavaa ilmiötä olisi syytä sijoittaa listalle.

Sandy-myrsky. Se, joka iski Yhdysvalloissa mm. New Yorkiin voimalla, iski samalla ilmastonmuutoksen vaikutukset laajempaan tietoisuuteen. Sandy osoitti, mitä ilmtonmuutos saattaa maksaa ja jos noista ilmiöistä kustannuksineen tulee jokavuotisia ongelmia, niin luulisi tyhmemmänkin johtajan tajuavan, että jotain pitää tehdä, koska karkuun ei pääse.

Arktis. Arktinen alue sopisi vuoden ilmiöksi useammastakin syystä. Se on ollut tavallaan ilmastonmuutoksen ja siihen liittyvän huolen indikaattori. Vuoden kuluessa sen tiimoilta on kuultu hätähuutoja, joiden mukaan lämpeneminen olisi aiempiin arvioihin nähden nopeampaa.

Toisaalta öljy-yhtiöt, esim. Shell, ovat havittelemassa alueelta uusia öljynporauskenttiä. Ajatus on lähinnä karmaiseva ainakin vähintään kahdesta syystä, joista se ehkä vähäpätöisempi - jos näin nyt voi sanoa - on se, että mahdollisen vakavan onnettomuuden (muistamme BB:n ja Meksikonlahden, se on mahdollista) sattuessa, ei ole juuri mahdollisuuksia torjua ongelmaa tai korjata vahinkoja.

Se pahempi pointti on yksinkertaisesti se, että me emme voi porata ja käyttää sitä öljyä, jos aiomme pitää ilmastonmuutoksen hallinnassa. Ilmakehän kantokyvyn rajat tulevat vastaan. Meidän pitää siis jättää se öljy sinne, ihan tulevin sukupolvien vuoksi. Oli se kuinka hyvää businesta tahansa ja tarvitsivat meidän automme kuinka halpaa bensaa tahansa.

Tämä vuosi on tuonut ainakin nämä kaksi asiaa yleisempään tietoisuuteen ja voivat siis jättää tämän vuoden historiaan. Vai pitäisikö kuitenkin veikata maailmanloppua, siis sitä jota ei tullut?

2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Ei, ei, ei! Vaik kuinka tärkeitä ovatkin, sandyt ja shellit, niin kyllä tämän vuoden tärkeimmäksi tapahtumaksi nousee klasareiden loppu! Siis maailmanloppu kuitenkin ;)

Hyvää Uutta Vuotta!

Vaiheinen kirjoitti...

Ounou. Blogosfäärissä selvästikin havaittavissa seismistä toimintaa. Toivottavasti se kuitenkin johtaa johonkin muuhun hyvään toimintaan.

Hyvää uutta vuotta!